Масови протести в цялата страна заради цената на тока

Масови протести в цялата страна заради цената на тока | StandartNews.com

На безпрецедентен общ протест ще излязат работодатели и синдикати в сряда срещу очакваното поскъпване на тока от 1 август. За втори път четирите работодателски организации в страната - КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ призовават фирмите да спрат за един час потреблението на електроенергия. На 26 юни те вече имаха подобна проява, след която започнаха разговори с правителството и депутатите за реформиране на системата.

Този път обаче протестът им ще бъде подкрепен от синдикатите. В сряда се очакват и шествия в големите градове, включително и по жълтите павета в столицата. "До момента над 1000 фирми са потвърдили, че на 29 юли или ще спрат за един час тока или ще намалят потреблението му в своите предприятия", съобщи Камен Колев, зам.-председател на БСК. Около 5000 работници пък ще излязат на протестно шествие в София, което ще започне от централата на КЕВР на бул. "Дондуков" и ще стигне до парламента.

Протестиращите фирми са в 29 града и са от различни икономически сектори - металургия, химия, лека промишленост, хранително-вкусова промишленост, машиностроене.

След последните гласувани в парламента изменения в Закона за енергетиката работодателските организации прогнозират, че КЕВР отново се кани да вдигне шоково таксата "Задължение към обществото", в която се включва токът от зелена енергия, американските централи и когенерациите. Първоначалното предложение на регулатора бе тази такса да скочи от 1 юли от сегашните 19 лв. на 42 лв., което оскъпява крайната цена на тока за индустрията с 15-20%. Индустрията реагира остро и предупреди, че това ще направи продукцията й непродаваема. С гласуване в парламента бе отложено решението на регулатора с един месец, като идеята бе през това време да се започнат мерки за запушване на дефицитите в системата и смекчаване поскъпването на електроенергията. "Всичките ни усилия и разговори за намиране на резерви се оказаха напразни, след като миналата седмица депутатите гласуваха нови преференции този път за производителите на ток от биомаса", коментира Евгений Иванов, изп. директор на КРИБ. "Затова казваме "Не на мафията! Не на грабежа!", заяви Иванов и уточни: "Не може депутати да защитават интересите на синове, бащи, шофьори и бодигардове.

Излиза, че за парламента бъдещето на България не е индустрията, а производството на оборски тор." От АИКБ също алармират, че лобистките интереси са обезсмислили голяма част от мерките, които бизнесът вече е договорил с правителството и с парламента за запушване на дефицитите в енергийната система. В същото време се отваря широко вратата за нови злоупотреби, твърдят работодателските организации. Те настояват да се направи ревизия на всички ВЕИ централи, за да се види кои работят в разрез със закона", посочи Евгений Иванов.
"Продължаваме да настояваме новата такса "Задължение към обществото" да се отложи за 1 януари 2016 г. и дотогава да се приеме пътна карта с краткосрочни и средносрочни мерки за намаляване на дефицитите и недопускане на нови", заяви Константин Стаменов, председател на Асоциацията на големите индустриални потребители на електроенергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай