Масова смърт на пеликани в резервата "Сребърна"

Масова смърт на пеликани в резервата "Сребърна" | StandartNews.com

21 мъртви пеликани са открити в езерото „Сребърна" край Силистра. Екипи от охранители на природния резерват „Сребърна" и специалисти от Областната агенция по безопасност на храните в крайдунавския град са изнесли във вторник издъхналите екземпляри от района на биорезервата.

Масовият мор в птичата колония е настъпил в последните няколко дни, когато камерите на видеонаблюдателната система са регистрирали неподвижни бели птици на повърхността на езерото. Заради разгара на размножителния период, който тече в момента при пеликаните обаче, пряко наблюдение в района където птиците гнездят е било невъзможно.

Причините за бедствието не могат да се установят на терен, заяви доктор Себахатин Халид, директор на Областната агенция по безопасност на храните в Силистра. Ветеринарните власти ще излязат със становище за случилото се, след като бъдат готови анализите на Централната ветеринарно медицинска лаборатория в София, където вече са изпратени проби от мъртвите птици.

В момента птичата колония в езерото край Силистра усилено строи гнезда. По данни на екоинспекцията в Русе 65 двойки от защитения вид се подготвят да отглеждат поколението си в биорезервата край река Дунав. Вече има излюпени и малки пеликанчета.

Специалисти смятат, че възможна причина за масовата смърт може да е натравяне или пренаселеност в колонията.

Преди месец природозащитници алармираха, че езерото Сребърна от години се замърсява от изхвърлянето на непречистени фекални води в него. Миналата седмица от кметството в Силистра обаче отрекоха проблема и гарантираха, че няма опасност от екокатастрофа в защитения от закона биорезерват.

Докато екоинспекторите и ветеринарните власти търсят причината за мора, покосил пеликаните, мерките срещу птичия грип, наложени в началото на годината от областната епизоотична комисия ще останат в сила, уточни доктор Халид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай