Марсело още на тръни с вноската за Кеймбридж

Марсело още на тръни с вноската за Кеймбридж | StandartNews.com

Отличникът е безкрайно благодарен, дарители му звънят всеки ден

"Още съм на тръни, стискам си палци дано да събера парите за първата вноска за Кеймбридж. Още не стягам багажа", каза за "Стандарт" осмокласникът Марсело Илиев от ромския кв. "Огоста" на Монтана, който бе приет да учи в престижен колеж на Острова. Само за 24 часа след откриването на страницата си във "Фейсбук" момчето се хвали с 1100 посещения. Телефонът му звъни постоянно. Обаждат му се съвсем непознати хора, които се представят като Иванов, Димитров, Асенов и т.н. Едни му честитят приемането и го поздравяват за дързостта от гетото да помисли за престижно училище. Да покаже, че не е по-лош от съучениците си българи, че всичко е възможно и за тях - ромите. Други му предлагат помощта си, разбрали вече, че са му нужни пари, за да се запише в колежа във Великобритания. Всички са българи - от страната, и от чужбина. Никой не казва каква сума е готов да му дари. Казва, че иска да помогне. Което Марсело разбира, че е готов да му дари известна сума. Той искрено се надява да събере в най-скоро време първата вноска, която е 5800 паунда. След това ще мисли за останалата, докато успее да събере 34 000.

"Не са ми се обаждали от министерството, никой не се е свързал с мен, макар да научавам, че искали да ми помогнат. Не са звънели от нито една партия", допълва той. На помощ се притичват само частни лица. Тийнейджърът благодари от сърце на всички. "Ще помня до края на живота си тези хора, които сега ми протягат ръка", казва той.

Във вторник Марсело Илиев завърши обучението си в осми клас на гимназията по архитектура, строителство и геодезия. В паралелката със специалност "Недвижими имоти" му дали бележника втори. Преди него била само Катя Илиева, чийто успех е 5,80. Марсело завършва с общ успех 5,70. Повечето от оценките му са отлични

само по биология и химия има петици

Последният учебен ден станал център на внимание в школото. Всички го гледали с почуда. "Реши и успя!", казвали му момичетата. Вече е преминало времето, когато съучениците му не са вярвали, че е приет. "Всички разбраха, че това е самата истина. Този път получих повече добри пожелания, отколкото шеговити подмятания", обяснява Марсело.

Според него класната му била зарадвана истински. Елена Недялкова му преподава по английски. "Аз говоря този език сравнително добре", признава момчето. Учи го от първи клас и то само в училище. "Не съм взел и един час частен урок, не съм ходил в никаква извънкласна форма за обучение. Щом успях да издържа най-добре приемните изпити по математика и английски без никаква чужда помощ, значи имам добри познания по езика", прави опит да се самооцени Марсело. Но признава - имам още да уча. Лично го поздравила и директорката на училището инж. Красимира Каменова. "Благодарение на теб, Марсело, училището ни стана новина номер 1 за един ден. Благодаря ти, че ни прослави", казала тя. Каменова изразила увереност, че Марсело има още да прославя училището и града си. Защото е добър, ученолюбив, разумен. "Следващите му преподаватели също ще го оценят", твърди тя.

Зарадвана от успеха на Марсело е и преподавателката му по рисуване Рени Петрова. "Тя беше много искрена, честити ми. "Не съм се съмнявала, че ще успееш и в учението, и в рисуването", казала му тя.

В дома на Марсело още не са извадили куфарите. Майка му Цветана Илиева иска да види дали ще се осигурят парите и след това ще започне подготовката за изпращането на сина си.

Трябват му нови дрехи, обувки

битови принадлежности. "Досега купувахме всичко по-евтино. Но сме решени да го стегнем подобаващо", казва жената, която изглежда най-щастлива от развръзката с обучението на Марсело. Никой вкъщи не е спирал работа - баба им Розита Асенова, която е работничка от общинската фирма по чистотата, баща му Найден - строителен работник. Само майка му в момента няма работа, но държи връзка с банката, следи постъпленията в сметката.

Приемането на Марсело в колежа в Кеймбридж променя и братята му. Малкият - третокласникът Тоти, чете книги. Средният - шестокласникът Лоран, се е отдал на футбола и през ваканцията. Ако брат му пробива с желанието да учи и да получи добро образование, то Лоран смята да успее с любимата игра.

В Каварна: Мургавата Ани е царица на английския

11-годишната гордост на ромския квартал иска да стане учителка

13-о място спечели 11-годишната Ани Николова Белчева от каварненското ОУ "Братя Миладинови" на провелия се в столицата национален кръг на международното състезание "Лингвистично кенгуру". Ани е от ромски произход. Малката се явила на "Кенгуру"-то по английски заедно с още 52 деца от цялата страна. Правото да провери общите си знания, както и тези по езика, Ани е спечелила, след като в училищната надпревара показва резултат, който я нарежда на 7-о място в страната сред децата, решавали теста в училищните кръгове на състезанието по Шекспировия език. За добрите си постижения Ани бе поздравена от кмета на Каварна Цонко Цонев, който й подари детски българо-английски речник и енциклопедия.

Пред "Стандарт" гордият баща на сладураната сподели, че това е третото му дете, като и по-големите са също момичета. "Много се радваме у дома на успеха й. Тя се запали по английския от учителката си Оля Георгиева. За нея Ани казва, че е изключителен преподавател и човек и не дели децата по етническия им произход. Толкова й харесва езикът, че иска да стане учител по английски", разказа Никола.

Другите две дъщери на семейство Белчеви са с по над 15 г. по-големи от Ани и вече имат свои семейства, а Никола и съпругата му Румяна се радват и на внуци - три момичета и едно момче. Не без радост Никола разказва, че най-малката му дъщеря е постигнала добрите успехи единствено с помощта на учителката и нейното усърдие. "Не е ходила на частни уроци, другата й подготовка е, че гледа телевизия вкъщи - някои детски програми на английски и каквото гледа и чете на компютъра", споделя Никола. Като всички деца Ани се радва на ваканцията и играе с приятелите си в ромския кв. "Хаджи Димитър". Чака да се стопли, за да ходи и на плаж. Наесен ще продължи да учи, но в ОУ "Йордан Йовков", където ще има възможност да подобри знанията си по английски, казва бащата. Сестрите на Ани, заедно със съпрузите си, работят в Полша, където фамилията има търговска фирма. Майка й е камериерка в един от комплексите недалеч от Каварна. Баща й пък се хванал по строежите като работник, след като вече нямало работа за него като автомонтьор в сервиза, където преди работел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай