ВМА се похвали с уникално отстраняване на тумор

Отстраняването на такъв вид тумор е крайно сложно и рисково...

ВМА се похвали с уникално отстраняване на тумор | StandartNews.com

Специалисти от Военномедицинската академия в София извършиха уникална по рода си операция за отстраняване на карцином на 49-годишна жена, съобщиха от болницата.

От лечебното заведение отбелязват, че пациентката близо година е лекувана от различни специалисти в страната, като окончателното им мнение е било, че не могат да й предложат адекватно оперативно лечение.

След направен обстоен преглед от ръководителя на УНГ-клиниката във ВМА професор Венцислав Цветков и екипа му, жената е диагностицирана с карцином, обхващащ ушния канал, средното ухо, мастоида, вътрешното ухо, черепната база, темпоро-мандибуларната става, паротидната жлеза и съдово-нервния сноп на шията.

Отстраняването на такъв вид тумор е крайно сложно и рисково, тъй като ангажира лицевия нерв, големите съдове на шията и близко разположените мозъчни обвивки, коментира професор Цветков.

Направена е и консултация с водещия специалист в областта на лицево-челюстната хирургия доцент Николай Янев, който се ангажира за съвместна оперативна интервенция с екипите на ВМА.

В рамките на 12-часова операция туморът е бил отстранен изцяло и била извършена реконструкция на големия дефект на шията, като за целта бе използвана тъкан от гръдния мускул на пациентката. Тя се възстановява нормално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай