Манолова: Монополните дружества злоупотребяват

Манолова: Монополните дружества злоупотребяват | StandartNews.com

Огромната злоупотреба в България в момента е от страна на монополни дружества, които използват арбитражите върху главите на своите клиенти. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в сутрешния блок на БТВ.

Монополните дружества с всякакви прийоми „съдират" по няколко кожи от обикновения български гражданин като използват за това различни средства, обясни тя. „В случая става дума за едни така наречени арбитражни съдилища, които са обслужващо звено към монополните дружества, в които масово на килограм се съдят граждани. Това на практика е правосъдие на ишлеме, аутсорсвано правосъдие, при което една публична функция на държавата е оставена в рамките на един неясен орган, какъвто е арбитражният съд, с който злоупотребяват монополните дружества", коментира Манолова. И уточни, че в страната съществуват над 45 такива арбитражни съдилища, като в един от тях през миналата година са разглеждани 102 хил. дела.

Според обществения защитник, замислените за съвсем друг тип спорове арбитражи стават неясно „обслужващо звено към монополите" и представляват „правосъдие на ишлеме, аутосорснато правосъдие". „Там се бълват осъдителни решения срещу българските граждани – често без арбитражна клауза, без гражданинът да е уведомен, за дългове, които отдавна са погасени", заяви Манолова.

Арбитражът макар и да е наречен съд, не е съд. „Това е арбитраж, който по дефиниция съществува , за да урежда отношения между търговци, между две равнопоставени страни, които са избрали вместо дългата съдебна процедура да отидат в арбитраж и там да бъдат уредени споровете между тях по повод на някакъв договор", коментира омбудсманът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай