Манастир на 10 века се гуши в Люлин планина

Манастир на 10 века се гуши в Люлин планина | StandartNews.com

Съпрузи построили светата обител с жълтици, които открили в нивата

"Света Троица" край Банкя било любимо място на цар Фердинанд, Бойко Борисов редовно го посещава

На 970 години е един от манастирите край София. Ако решите да се разходите до светата обител, сгушена в северните склонове на Люлин планина, ще усетите благодатта на българската духовност, съхранена през вековете. Макар че не е далече от населеното място - намира се на десетина километра от село Дивотино и на 4 км югозападно от квартал Михайлово в град Банкя - като стигнете мястото, ще ви се стори, че то не е обитавано от хора. В древността местата, където са били строени манастирите, се наричали пустини. Но не защото липсва растителност, а защото няма хора. Именно в такава пустиня се намира и манастирът, посветен на Светата Троица. А и може би и самото име идва от дивата околност. Затова се нарича Дивотински манастир.

Ако маршрутът ви започва от София, може да стигнете до Банкя с автобус номер 48, който спира до метростанция "Сливница". Слиза се на спирката "Ул. Китка". Мястото е обрасло със зеленина - едновременно и планинско, и градско.
Към Дивотинския манастир водят два пътя. Единият е по-полегат и е подходящ за автомобили, а другият - по-стръмен, но с по-хубава гледка.

Ако сте с кола - тръгвате по пътя за кв. Михайлово, но отбивате вдясно по асфалтово шосе малко преди да стигнете квартала. Оттам се кара около километър и се отбива по черен път вляво, който след 2-3 км води право до манастира.
Вторият път е нагоре между къщите. Табели сочат посоката към манастира. Гледката, която се открива, си заслужава да бъде запечатана, затова не забравяйте фотоапарата. Снимките ще са толкова добри, че със сигурност биха се намерили дори купувачи за тях. И това го казвам, без да преувеличавам.

Като стигнете високото, пред погледа се открива манастирът, сгушен в едно дере. Отдалече изглежда по-голям, отколкото е в действителност. Малък, скрит и незабележим, Дивотинският манастир ще разкрие пред вас силата на монашеството и на духовността, която се е запазила повече от 900 г. на това място.

Обителта е основана през XI век е една от най-старите и запазени около София. Според легендата, манастирът е построен от мъж и жена, които намерили делва с жълтици, докато орали нивата си. Съпрузите натоварили делвата на едно магаре и казали, че ще започнат строежа на мястото, където добичето падне и умре. Това се случило между два бързи ручея, а строителството започнало през 1046 г. - точно сто години след кончината на св. Иван Рилски.

Местността, където е била открита делвата, и до днес е известна като Имането. От стария манастир обаче не е останало много - само малки дървени части от иконостаса и три стенописни икони. По време на кърджалийските набези в края на 1806 г., манастирът не е пощаден и стадата му - овце, крави, коне и волове, са заграбени. Мълвата гласи, че предводителят на кърджалийте

Хасан Ходжа, който водел заграбения добитък, бил ударен от гръмотевица и умрял на място

Уплашените разбойници го погребали и побегнали, като оставили добитъка на манастира. И до днес мястото, където Хасан Ходжа е бил погребан, се нарича "Ходжи гроб".

Като повечето манастири и Дивотинският е поддържал килийно училище и подпомагал освободителните борби. Приютявал е и Васил Левски.

Светата обител е известна сред местните хора като Царски манастир заради честите посещения там на цар Фердинанд. Знае се, че

владетелят е подарил две каляски на тогавашната игуменка майка Клавдия

Едната е използвана за представителни нужди, а другата - за обиколки из обширните манастирски имоти.
Сега там често се отбива Бойко Борисов. На празника Свети дух в Дивотинския манастир премиерът получи благословия от патриарх Неофит, който го нарече "ктитор и щедър дарител на обителите в този благословен от Бога край и на много други храмове и манастири в страната".

Църквата и манастирските сгради в сегашния им вид са построени през 1902 г., след като три пъти са били опожарявани по време на османското владичество. Дворът не е голям, но пък в него има две църкви. Едната - "Света Троица", е в атонски стил и представлява малка, еднокорабна и кръстообразна постройка.

В нея се съхранява смятаната за чудотворна икона на Света Богородица

Другата църква, която все още не е напълно построена, ще е посветена на Светите седемдесет апостоли. Манастирът има красива градина с алпинеум и много цветя, за които се грижат братята, които също като цветя небесни красят древната обител.
Преди да си тръгнете от манастира, не забравяйте да си вземете нещо за спомен, защото със сигурност няма да забравите това място. А ще искате да се връщате отново и отново тук. Както правим и ние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай