Макси расте с помощта на "Българската Коледа"

Макси расте с помощта на "Българската Коледа" | StandartNews.com

Ампула от жизненоважния хормон струва 400 лв.

Максим Янев е едно от децата, на които помага "Българската Коледа". "Ако не беше тази инициатива, нямаше да успеем да се справим сами. Чудесна е и ми се иска да се увеличават онези, които помагат в благородната кауза. Нека тези хора стават повече, защото децата са нашето бъдеще", казва Живка Янева, майката на 7-годишния малчуган.

Проблемите на Макси започват още с раждането. Ражда се едва 1,750 кг. "Лекарите не даваха големи надежди. 40 дни Макси беше в кувьоз и след като ни изписаха, казаха, че трябва да отидем на специалист, защото има проблем със сърцето. Така се озовахме в болница "Св. Марина" във Варна, където тогава доцент, а днес вече проф. Йотова, откри при изследванията, че Макси има липса на хормон на растежа", връща лентата с ходене по мъките майката. Следват множество прегледи, изследвания и консултации. Специалистите са категорични, че от 4-годишна възраст Максим трябва да започне ежедневен прием на хормон на растежа.

Диагнозата му е синдром на Силвър-Ръсел

"Всеки ден Макси взема хормона, който ни се осигурява от "Българската Коледа". Приемът е на принципа на инсулина. Поставяме го мускулно. Правят му се изследвания и на тази база се определя дозата", разказва Живка. Надеждата й е, че един ден организмът на Макси сам ще започне да го произвежда. Със сигурност, ако това не стане през периода на пубертета, той ще продължи с инжекциите до 18-19-годишна възраст, времето, в което човек израства. "Казаха ни, че ако не приема хормона, Макси може да стигне ръст най-много до 1,50 м. Аз съм изключително благодарна, защото се повлиява изключително добре от терапията. Вече не изостава по отношение на ръста си от своите връстници. В момента е висок около 1,20 м. Малко по-слаб е, но не в притеснителни граници - тежи около 20 кг", споделя Живка. Сега на смелия Питър Пан му предстои и операция на ръчичката, защото има сраснали кости и не може да я обърне с длан нагоре, а семейството му вярва, че ще е успешна.
Макси вече е първокласник и по нищо не се отличава от връстниците си.

На 14 януари ще стане на 8 г.

Обича да играе с приятелите си. Тъй като има по-голяма кака - Женя, която е на 15 г. и е състезател по карате в клуба на Каварна, Макси обича да ходи в залата за тренировки с нея, а често позира и с медалите й. Сред последните успехи на Жени е 4-ото място на Балканското първенство по карате, провело се в края на миналата седмица в столицата.
Живка работи като продавач в семейна фирма, а съпругът й е полицай. "Имахме невероятно щастие и късмет да попаднем сред децата, на които "Българската Коледа" помага. Не сме подавали лично заявление, а сме от пациентите на болница "Св. Марина", тъй като тя е включена в инициативата. Когато установиха липсата на растежен хормон на Макси, ни включиха на мястото на друго детенце, което с родителите си бе заминало извън страната. Дадоха ни неговите ампули, а от следващата година включиха и нас. Така продължаваме и до днес и

разчитаме много на тази подкрепа

защото, доколкото ми е известно, ампула с растежен хормон струва 400 лв. С напредването на възрастта тя вече не е достатъчна с този ежедневен прием", казва още признателната майка. Живка вярва, че детето й ще порасне благодарение на подкрепата от инициативата. "Дай Боже, повече добри българи, готови да помагат, както и по-малко деца с проблеми. Нека всички, които имат проблеми, да се излекуват. А добрите хора, които помагат - да са живи и здрави и дано се умножават, защото при много от заболяванията лечението е скъпо и не е по силите на родителите", пожелава за Коледа Живка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай