Македонци с наши паспорти пълнят избирателните списъци в благоевградско

Македонци с наши паспорти пълнят избирателните списъци в благоевградско | StandartNews.com

В Бело поле 4/5 от имащите право на глас са от западната ни съседка

Благоевградски села са на път да изпреварят някои градове по брой на населението. Поне по имената в избирателните списъци за предстоящите парламентарни избори в неделя. Прирастът не се дължи на някакъв бум на раждаемостта в тези селища. Хиляди македонци се сдобиха с постоянен адрес в различни села на община Благоевград, след като са станали и български граждани.

Рекордьор е Бело поле с над 4000 регистрирани жители на западната ни съседка. При общо 5000 избиратели над 4/5 са от западната ни съседка. Картината не е много по-различна в селищата Рилци, Покровник, Лешко, Изгрев, Логодаж. Така под българските знамена в тези селища се оказва, че има повече македонци, отколкото нашенци. А имена като Борче, Йован, Васе, Петре, Томче, Ангелчо са по-често срещани в избирателните списъци от българските Борис, Иван, Васил, Петър, Томчо, Ангел. Има адреси, на които са регистрирани по 50, по 100 комшии от Македония.

„От миналите парламентарни избори до днес само няколко души от Македония са получили адресна регистрация тук – по-малко от 10 са. Няма как да откажем. Идват с документ от правосъдното минитерство, че са приети за български граждани с указ на вицепрезидента. От нас се иска от нас да впишем промяната в регистъра на населението. Те могат да посочат което и да е населено място", обяснява кметът на Рилци Живко Чукарски.

Почти всички вземат личните си карти и тръгват да пътуват из Европа, за да работят там, това е голямата им цел. На някои адреси има вписани по 20-30 души, но не се мяркат в населеното място. Чукарски казва, че нито на миналите парламентарни избори е идвал някой македонец да гласува, нито на тези очаква това да се случи. От 2600 избиратели в Рилци македонците с двойно гражданство са към 1700. В село Покровник от близо 1400 избиратели в селището половината са македонци с двойно гражданство.

„Те нямат никакъв интерес да го правят. Няма и партия, която да посмее да ги организира, а и в голямата си част македонците са на работа в страни от Европейския съюз. Няма как да се обърнат парламентарни избори с техните гласове", смята селският управник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай