Махат бетона от къмпинг "Юг" (ОБЗОР)

Махат бетона от къмпинг "Юг" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Започнатото строителство е върху дюни, заяви екоминистърът Ивелина Василева

Бетонът, излят на къмпинг "Юг", е върху дюни, заяви в Бургас министърът на екологията Ивелина Василева. Започналото строителство ще бъде окончателно спряно, а бетонът трябва да бъде премахнат незабавно. Проверката, извършена миналата седмица от експерти на БАН, установила, че в парцела на инвеститора ИФ "Фаворит" има сиви дюни, въпреки че те не са били отбелязани на кадастралните карти. Окончателният доклад със съответните заключения по случая вече е готов.

"Днес ще бъдат оповестени резултатите от проверката на двете министерства. Установено е наличие на сиви дюни в района, където е стартирало строителството. Строежът е спрян. Ще бъде изпратена препоръка към кмета на община Царево за премахването на бетона", каза министър Василева. Във фирмата инвеститор научиха от медиите за резултатите от проверката. "Никой не ни е информирал, че са открити дюни в имота ни, нямаме и никакви предписания до този момент. Изненадан съм как изведнъж се появиха дюни, при положение че си извадихме всички необходими документи и спазихме всички изисквания на закона. Сега не ни остава нищо друго, освен да си търсим правата. Ще се консултираме с юристи и вероятно ще оспорваме наличието на дюни. По логиката, която ни изтъкват, означава, че в нашето положение е и целият курорт Лозенец, защото той е върху пясък. Хората като копаят основи там, вадят пясък и си го бъркат в бетона после. И какво - ще обявят цялото селище за незаконно ли", коментира управителят на ИФ "Фаворит" Стамо Стамов.

Инспекторатът към Министерството на околната среда и водите пък е започнал проверка по случая с незаконното строителство в Синеморец. Градежът се оказа в частен имот, но в границите на природен парк Странджа. "Казусът е много комплициран, започнал е още през 2004 г. Надявам се да се разбере кой и кога е сбъркал", коментира в Бургас министър Василева.

Павлова: Концесиите на плажовете остават

Държавата ще продължи да изисква концесионна такса за плажовете. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова пред Нова телевизия. Хотелиерите предложиха през това кризисно лято таксата за ивиците да е нулева, а шезлонгите и чадърите да се дават безплатно. Според Павлова обаче, ако стопаните искат, могат да дават без пари чадърите, а приходите им да са от заведенията и другите съоръжения на плажа. "Какво да им отстъпим, да не плащат и данъци? Анархия!", коментира тя предложението. Павлова допълни, че се готвят законови промени, за да не се налага държавата да отчужди 78-те декара на плажа "Корал". Според сегашните правила само държавата може да бъде собственик на имот с дюни.

Всички хотели с един номер на рецепцията

Ще бъде въведен единен вътрешен телефонен номер за връзка с хотелските рецепции. Това ще залегне в нова наредба за категоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, която Министерството на туризма подготвя и ще бъде факт до края на месец май. Това стана ясно по време на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и дигиталния шампион на България Гергана Паси. По време на срещата е обсъден и допълнителен етикет за качество, по който се работи в министерството. "Ще обсъдим един от елементите в него да бъде предоставянето на свободен интернет достъп на територията на хотелите", посочи Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай