Магнитни бури спират компютри и GSM-и

Молдовци не успяха да регистрират колите си, перничанин изпусна сармите на жена си

Магнитни бури спират компютри и GSM-и | StandartNews.com

София. Масови оплаквания за блокирали компютри от министерства и частни фирми имаше през последната седмица, съобщиха системни администратори в петък. Те обясниха, че отдавна не са имали толкова много работа.

В същото време социалните мрежи преливаха от коментари за необяснимо заглъхване на разговорите по GSM. Възможно е причината за смущенията да са магнитни бури, предположиха учени. Според тях слънчево изригване е имало на 22 януари. При такива явления се е случвало и апаратурата на космически кораби да откаже, разказаха професори от БАН. По принцип в подобни случаи има сривове и в радиокомуникациите, и в джипиес системите. В Канада например след подобни капризи на Космоса за цяло едно денонощие било сринато електрозахранването.

За щастие у нас до толкова сериозни проблеми не се стигна. В петък обаче блокира централният сървър на общата информационна система на МВР. Това стана причина клиенти на КАТ в цялата страна да останат необслужени, показа проверка на "Стандарт". От 8 часа сутринта десетки хора се бяха наредили на опашка пред сградата на столичния КАТ за смяна на регистрационните табели. Около 9,30 ч полицай дойде, за да предупреди хората да не чакат, защото не било ясно кога ще заработи отново. Според запознати проблеми със системата в КАТ има от няколко дни. Хората, които чакаха вчера, бяха доста недоволни от срива на компютрите. "Жена ми цял ден се оплаква от главоболие заради магнитните бури. Сигурно това е причината и компютрите да блокират", коментира изнервен шофьор на опашката в КАТ.

"Като в дискотека е, тука има, тука няма. От сутринта ни побъркаха. Влизайте, излизайте", оплака се пловдивчанин пред екипа на "Стандарт".

Шестима мъже от Молдова например чакаха на опашката, за да направят регистрация на купените от България автомобили. "Караме ги до Абхазия, където после ги продаваме, и така изкарваме по някой лев. Ако сега обаче системата не заработи, ще се наложи да останем и за уикенда", разказа Милан.

След като доставят колите до крайната им дестинация, там в съответната служба се свалят номерата на колата и се връщат у нас.

Проблемът със сървъра се оказа пречка за пътуването и на мъж от Варна, който няколко часа чакал, за да може да си вземе номерата.

54-годишен мъж пък тръпнеше в очакване по-бързо да се регистрира колата му, за да може да се прибере при жена си, която му сготвила любимите му сарми.

Учени: Космосът е спокоен

В момента магнитното поле е спокойно и не е възможно да има срив в компютърните системи по тази причина. Това казаха пред "Стандарт" и доц. Петя Трифонова от Института по геофизика и чл.-кор. Петър Велинов от Института за космически изследвания в БАН. Срив във връзки и джипиес системи може да има при голямо земетресение или магнитна буря, но такава в последните дни е нямало, казаха и двамата учени. Освен това в подобни случаи проблемът трябва да бъде не само в една или две компютърни системи, а на повече места. Проф. Огнян Наков от Факултета по компютърни системи на Техническия университет също изключи вероятността Космосът да се е отразил на компютърните системи. "Възможностите са две - технически причини или вирус", бе лаконичен той.

Ново изригване след пет дни

Краката пламват, кръвното танцува, казва режисьорът Галина Кралева

Ново слънчево изригване се очаква на 30 януари, прогнозират физици. Оплакванията на хората, свързани с магнитните бури, продължават няколко дни. Толкова траят и смущенията в компютрите и мобилните телефони. Силно главоболие и високо кръвно са най-честите проблеми, с които идват пациентите през тези дни, обясняват лекари. "Някъде в сряда краката ми пламнаха, а кръвното ми затанцува". Това сподели режисьорът на документални филми Галина Кралева вчера. Тя усеща геомагнитните аномалии изключително отчетливо с тялото си. "В тези моменти, колкото и да взимам лекарства, кръвното налягане литва, а по стъпалата започват парещи иглички. Усещането вероятно е като при ходене върху нагорещени въглени", казва Кралева. Последното от тях е известно още като синдрома на нестинарката. Арт дамата обаче поясни, че при нея здравословните проблеми при слънчево изригване и преди земетресение са сходни. Те се изразяват във виене свят, обща отпадналост. Когато планетата ни навлезе в геомагнитна буря, игличките по краката й били на повърхността. Преди трус обаче болката навлизала навътре, сковавайки целите крака като в нагорещени до червено ботуши. "В мига, в който се разреди тази стаена геомагнитна енергия, и при мен всичко се нормализира. Всъщност аз вече престанах да обръщам внимание на тези усещания, защото в последно време и изригванията, и земетресенията зачестиха", заключи сензитивният режисьор.

Връхлитат ни бури и наводнения

При слънчевото изригване се отделя огромно количество плазма, която се загнездва в магнитната решетка на Земята и в продължение на няколко дни влияе върху живота на цялата планета. Бомбардирането на магнитосферата с плазма от Слънцето води и до увеличаване на климатичните аномалии, ураганите и наводненията, твърдят изследователи. Последният пример бе ураганът Св. Юда, който през есента на миналата година блокира половин Европа. Невижданата от десетилетия буря бе предшествана от мощно слънчево изригване. Напоследък Холивуд екранизира апокалиптичен сценарии, при който изригване изключи магнитния щит на планетата, отвя озоновия слой и превърна живота Земята в пустиня като Марс.

СЪВЕТИ

Осигурявайте си 7-8-часов сън.

Проветрявайте помещенията, за да си осигурите свеж въздух.

Не стойте дълго на минусови температури, защото по време на изригванията организмът може да е с намалена имунна защита.

Яжте повече растителна храна, мляко и млечни продукти.

Въздържайте се от алкохол и цигари.

Пийте зелен чай, чай от мента или маточина.

Гледайте комедии. Смехът намалява неблагоприятния ефект на магнитните бури.

Имахме повече инфаркти

Д-р Константин Стоянов,
завеждащ кардиологичното отделение
в УМБАЛСМ "Пирогов"

- Д-р Стоянов, как въздействат магнитните бури върху хората?

- Първо влияят, като повишават кръвното налягане. Второ - колебание в сърдечния ритъм, аритмии и цялостно неразположение.

- Кои са най-уязвими?

- Възрастните хора.

- Как се отразява на хората, които имат проблеми с нервната система?

- При тях се наблюдават главоболие, отпадналост, световъртеж, изнервеност.

- Какъв е вашият съвет?

- На практика в този случай няма конкретна препоръка. Артериалното налягане трябва да се лекува, за да бъде в едни нормални и стабилни граници, да се пият лекарства за сърдечния ритъм, както и всички останали.

- Има ли повече оплаквания от главоболие в последните три дни?

- Има повече инфаркти и аритмии. Но бройката не е много голяма, както например е лятото в най-големите жеги.

- Колко души са постъпили с инфаркт при вас и на каква възраст са?

- В четвъртък бяха четирима, две жени и двама мъже, над 50. По принцип има дни, в които няма нито един постъпил.

Рев на лъв шашна столичани

Силен рев на лъв шашна столичани, живеещи близо до зоопарка в София. Няма връзка с магнитните бури, това е нормално поведение, коментира шефът на зоопарка д-р Иван Иванов. Той обясни, че животните били спокойни. Д-р Иванов обясни, че птиците са най-чувствителни към слънчевите изригвания. И съобщи, че при последното земетерсение маймуните крещeли. Неспокоен бил и слонът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай