Любители на мистерии се дивят на Утробата

Любители на мистерии се дивят на Утробата | StandartNews.com

От древността до днешно време митичните Родопи завладяват умовете на хората. Из цялата планина се откриват знаци на различни цивилизации. Едно от най-големите тайнства за древните траки е било оплождането на Земята-майка от Слънчевия бог. Това е ставало в храм в скалите.

Единствената по българските земи пещера-утроба се намира до с. Ненково в Кърджалийско. Това невероятно съоръжение от времето на траките е високо в планината над хижа "Боровица" в скалистата местност Тангардък кая /Гърмящата скала/. Намира се на 20 км. от град Кърджали. Още на входа посетителят е шокиран, защото разбира, че е оформен като вулва. Навътре се развива пещера, дълбока 22 м. Учените доказаха, че първоначално кухината е била карстова и дълбока едва 16 м. Човешката ръка я е продължила и издялала във вид на женска утроба, по стените на която непрекъснато се стича вода. Височината на дупката е 3 метра, а ширината - около 2.50 м, като вътре прониква достатъчно светлина. Истинската изненада настъпва точно на обяд. Тогава през нарочно изсечен процеп на тавана, във вътрешността прониква слънчев лъч, който се проектира на пода. Образува се идеално оформен слънчев фалос, който постепенно се увеличава и устремява към олтара-матка. Но само през определено време на годината, когато слънцето се намира ниско на север, той може да е достатъчно дълъг, за да оплоди символично утробата. Според изчисленията това са месеците януари - февруари. В този храм се осъществявала кулминацията на орфическите вярвания. Удобен е за посещение и е влючен в разширените маршрути при посещения в региона.

През празнични дни храмът на Богинята-майка се посещава от стотици хора. До мястото води добре маркиран път, оформени са беседки, близо до мегалитния паметник има построен и специален навес. След изкачването, когато човек застане пред входа на светилището, остава безмълвен пред изумителна гледка. Пред него се разлива море от хълмове и простор.
Част от хилядите туристи отсядат в хижа „Боровица", която се намира на много красиво място на брега на яз. Кърджали. Тя е масивна сграда с капацитет 50 места, строена преди повече от 20-30 години, а сега предстои да бъде открита след ремонт. Пътят до хижата е асфалтиран, има паркинг. До нея може да се стигне и с лодка по яз. Кърджали и оттам да се потегли към Пещерата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай