Лято 2016: Рокли от Изтока, костюми като пижами

Лято 2016: Рокли от Изтока, костюми като пижами | StandartNews.com

Жената в целия й блясък ще изригне в пролетно-лятната мода. Какво да се носи в топлото време, което все още като че ли се колебае дали да акостира по нашите земи, се опитаха да покажат участниците в Балканската фешън седмица, събрала мераклии за слава за сефте в София. На някои им се получи, на други - не. Нели Колева, която представи перфектната си колекция "Светлините на Шанхай", разкри пред "Стандарт" най-важното за актуалната елегантност.

"Има няколко предизвестени изненади на световната сцена. Много нашумял е

новият прочит на ризата

Ренесансът на тази дреха е достатъчно атрактивен - тя е до глезена, с връзки, с паднали рамене, с ципове, с декорации... Визията излъчва екстравагантност и шик, но е и много практична. Дамите могат да я облекат още от сутринта - покрива целия делови график, а е достойна и за вечерен коктейл. Романтиката се лее във флоралните десени - те са 3D, страхотно зрелищни. Отдалеч текстилът изглежда така, като че ли цветята са монтирани върху повърхността - все едно, че "излизат" от структурата. Големите китки са върху коприни, тюлове, сатени... Майсторите се заиграват с будоарната естетика, връщайки лентата към най-доброто от 30-те и 40-те години на миналия век, тиражирано по френските курорти и Холивуд. Те налагат костюмите, които приличат на пижами - супер свежарски, секси, като на кино. В идентичен контекст Долче и Габана сътвориха тоалети с щампи от пейзажи из цяла Италия - от любимата им Сицилия до Севера. Да не забравяме и другият им тренд - шевиците върху източните одежди, които са с подчертан обем и ръкави кимоно.

Морският тренд този път е подчинен на хоризонталното райе

Разбира се, палитрата остава непроменена от десетилетия - бяло, тъмносиньо и червено. Както казва Коко Шанел, извън тях има малко задължителни цветове. Аксесоарите и акцентите в тази линия варират от шапки с твърда козирка до пиратски украси. Панталоните не се подчиняват на никакви канони - клош, тесни, три четвърти. Туниките над тях са с вградени дантели, разточителни пайети, ресни... Новината е, че същите тези прелести ги има и по обувките".

Според Нели Колева всеки от стиловете се ситуира по най-добрия начин само в гардероба на онези дами, които притежават сетива за автентичната елегантност. "Влиянието на Изтока в модата на Запада е вън от съмнение. Но комбинацията между най-доброто и най-ефектното между тях е висшият пилотаж", категорична е майсторката на шева и кройката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай