Лондон отряза сезонните работници от България и Румъния

Схемата осигуряваше една трета от сезонната работна сила в британското земеделие

Лондон отряза сезонните работници от България и Румъния | StandartNews.com

Лондон. Закриват схемата за сезонните селскостопански работници, според която мигранти от България и Румъния краткосрочно пребивават във Великобритания, за да участват в брането на плодове и зеленчуци, предупреждава в. "Гардиън".

Това решение е взето въпреки предупреждение на експерти по миграционните въпроси от британското вътрешно министерство, че ако не бъде продължена схемата, плодовете и зеленчуците рязко ще поскъпнат.

Държавният министър за миграцията Марк Харпър е заявил днес в парламента, че схемата за сезонни земеделски работници, чрез която 21 250 румънци и българи идваха всяка година във Великобритания за максимум шест месеца, ще бъде спряна през декември. Схемата осигуряваше една трета от сезонната работна сила в британското земеделие.

Според министъра, въпреки че схемата е осигурявала ефективен приток на работна сила за плодово-зеленчуковата промишленост, сега се търсят начини да се помогне на безработни британци да започнат такава работа.

Харпър посочи, че в момента британските земеделски производители набират около половината от берачите си от Полша и други източноевропейски страни, присъединили се към ЕС през 2004 година, и около една трета от Румъния и България. "Сезонната земеделска работа може да дава добри заплати и секторът трябва да може да привлича и задържа работници от Великобритания и Европейското икономическо пространство", каза той.

Официалната консултативна комисия по миграцията обяви през май, че британските фермери ще трябва да могат да си осигурят достатъчно берачи на сезонни плодове и зеленчуци през първите една или две години след закриването на схемата, припомня изданието.

Комисията обаче предупреди, че ще има недостиг на разполагаема сезонна мигрантска работна сила, което ще увеличи разходите за труд и ще доведе до скок от 10-15 процента на цените в супермаркетите. Очаква се румънци и българи да бъдат привлечени от по-високо платена работа в градските райони, след като този декември бъдат премахнати трудовите ограничения за тях, макар че някои ще продължат да идват да берат плодове и зеленчуци.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай