Лиляна Павлова: Кризата не е новина

Трагедиите на хората оглавиха класацията на региналния министър

Лиляна Павлова: Кризата не е новина | StandartNews.com

София. Събитията на 2012 година са трагедиите на хората според министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. "Това са бедствията, които се случиха в Перник, Бисер, пожарите на Витоша и атентатът в Бургас", каза в ефира на "Дарик" тя. Това са неща, в които има мъка, има трагедия. "За мен е важно, че държавата и хората бяха съпричастни и бяха еднини в тези трагедии", посочи регионалният министър.

"Кризата се преекспонира като тема и се говори трета година, даже четвърта. Кое й е новината на кризата? Може би, че излизаме и че спираме да говорим за нея? Е, това за мен би било новина. Да кажем край. Кризата свърши и да спрем да се оправдаме с нея и да я дъвчем като издъвкана дъвка. Да говорим за шанс, за предизвикателства, за новото, което почва", каза Павлова в отговор на водещия. Според нея няма събитие и в дебатите за АЕЦ. Тя посочи, че това е тема, която се обсъжда от 10 години и вероятно ще се се говори още толкова. Нищо събититийно не вижда и в забраната за тютютнопушенето, тъй като това не го касае цялото общество и не е нещо драматично и разтърстващо.

"Пожарите са нещо много важно и аз се радвам, че чрез Оперативна програма "Регионално развитие ще можем да подкрепим последващите действия за превенция, тъй като сме осигурили ресурс. Ние така или иначе финансираме закупуването на пожарни автомобили. Имахме спестени средства, които да насочим в тази посока във всичките ни 36 най-големи градове. Вие знаете ли -  когато заменяхме пожарните автомобили, имаше такива с дървени стълби или с одеяло на двигателя, за да не загрява. Това е абсурд.", каза още регионалният министър.

На въпрос на водешщия дали има хора без покрив в Перник, тя отговори, че е съдадена необходимата организация по начин, по който хора без покрив да няма. Министърът посочи, че има още много какво да се желае със сигурност, но няма как с магическа пръчица да се оправи за ден-два или за месец.

"2012 беше годината, в която гражданското общество беше много активно, много силно по най-различни теми. По време на протестите се видя, че хората имат мнение и глас, но има и чуваемост, което е още по-важно", каза още министър Павлова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай