Лихтенщайн потвърди: Води се разследване срещу Цветан Василев

Лихтенщайн потвърди: Води се разследване срещу Цветан Василев | StandartNews.com

Два са вариантите за КТБ, каза министърът на финансите Румен Порожанов

Главният прокурор на Лихтенщайн Роберт Валнер потвърди пред агенция Ройтерс, че се води разследване за пране на пари срещу мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

"Производството беше инициирано след доклад на Звеното за финансово разузнаване за съмнения за финансови злоупотреби и пране на пари чрез банка в Лихтенщайн", обясни Валнер, добавяйки, че няма да даде повече подробности, тъй като разследването все още е на ранен етап. Във вторник от Върховната касационна прокуратура в София потвърдиха, че от Лихтенщайн е пристигнало запитване във връзка с разследването за източването на КТБ. Адвокатът на Василев Константин Симеонов обаче твърди, че не е информиран за подобно разследване срещу банкера.

Два са вариантите за КТБ, коментира вчера министърът на финансите Румен Порожанов. Първата хипотеза е отнемане на лиценза й. Тогава фондът за гарантиране на влоговете трябва да изплати около 3,6-3,7 млрд. лв. За тази цел във фонда има недостиг от 1,6 млрд. лв., които може да бъдат запълнени с емисия на облигации. Според финансовия министър емисията не може да се осъществи без държавна гаранция. Възможно е фондът да емитира само 1 млрд. лв., а останалите 600-700 млн. лв. да бъдат налети от държавния бюджет, допусна още Порожанов. Другият вариант пред банката бил оздравителен план, особено след като вече има заявен инвеститорски интерес. Този инвеститор обаче трябва да осигури финансиране за рекапитализация и ликвидност на банката, но може да се наложи финансиране и от държавата за допълнителна ликвидност след отваряне на банката, посочи Порожанов. В момента се водели разговори с БНБ, за да се наемат международни консултанти, които да направят оценка на подобна програма за рекапитализация на КТБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай