Левче по левче, бъдеще за Поли

Шестокласничката учи в масово училище, силата й са езиците

Левче по левче, бъдеще за Поли | StandartNews.com

Благотворителната кампания за втори път помага на русенчето с миопатия

12-годишната Полина от Русе е едно от децата, на което кампанията "Българската Коледа" помага за втора поредна година. Когато е само на 5 месеца, майка й Светлана Янакиева разбира, че момиченцето има здравословен проблем. "Правеше ми впечатление, че не изправя главичката си, когато е слагах по корем", разказва майката. Така тръгват по доктори, започват изследвания у нас и в чужбина, след което родителите на Поли научават диагнозата. Детето има вродена миопатия и се нуждае от постоянна рехабилитация, в противен случай състоянието на мускулите се влошава драстично. "Правим я всеки ден, почиваме единствено в събота.

Процедурата е 13 лв.

за час", разказва Светлана. Тази година шестокласничката получава 1000 лв. от "Българската Коледа", което подпомага семейния бюджет в разходите за лечението. Поли и родителите й посещават рехабилитационен център в Русе. "Кампанията е изключително полезна. В специализирания център има момчета и момичета, на които "Българската Коледа" е отпуснала средства, и те ходят ежедневно на рехабилитация. Ако се спрат тези пари, някои от тях няма да да идват редовно, защото това са много, много пари. А при всяка прекъсната процедура детето дърпа назад и после е нужно всичко да започва от нулата", обяснява майката.

На този етап 12-годишното момиче от Русе се нуждае основно от едночасово раздвижване, без което мускулите й ще отслабнат. Родителите й Светлана и Явор вече знаят, че само ежедневните усилия на детето и рехабилитаторите дават резултат. Ефектът виждат, когато 3-годишната Поли успява да направи първите си крачки с проходилка. За да осигури необходимите й грижи през годините, русенското семейство се справя с много усилия и с помощта на близки и приятели.
Сега порасналата Поли е шестокласничка и посещава масово училище. Малката красавица учи в СОУ с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" в Русе. Първоначално посещавала лятно школо, където показва много добри резултати в чуждоезиковото обучение. Още повече, че до 4-и клас учи английски език. "Миналата година завърши с грамота за отличен успех", хвали я майка й. Поли е упорита и в русенската гимназия сега изучава немски и английски.

Денят на майка и дъщеря е динамичен. От тази година Светлана е одобрена за личен асистент на детето. Всяка сутрин тръгва с Поли към училище, а

през междучасията е плътно до нея

ако се нуждае от помощ. "Срещам разбиране от ръководството на училището и от учителите, децата са добри с Поли", казва Светлана. И се шегува, че за шестокласниците и тя е част от класа. Майката е доволна, че в училищната сграда има условия за обучението на дъщеря й. Класът на Поли не сменя кабинети по различните предмети, а учителите влизат при децата.
Денят за русенското семейство започва рано, за да се придвижат от жилището си в кв. "Дружба" до Дойче шуле в кв. "Здравец". Когато учебните занятия свършат на обед, Поли продължава със задължителната рехабилитация. След упражненията идва ред на домашните. Но остава и време за игри с 4-годишната Белла - йоркширкският териер не семейството.

"Нека хората да даряват по едно левче за "Българската Коледа", призовава Светлана. И казва, че семейството й винаги праща SMS-и, макар че самите те получават средства от кампанията. Убедени са, че инициативата ще сбъдне още детски мечти, чрез съпричастността на повече добродетелни хора.

Как да дарим?

* Изпратете SMS на номер 1117 за M-tel, Telenor и Vivacom
* Обадете се на НОМЕР 0900 1117 за фиксирани абонати на Vivacom и M-tel
* На сайта на кампанията www.bgkoleda.bg може да дарите средства и по банков път или чрез e-pay

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай