Лекуват у нас украински военни

Лекуват у нас украински военни | StandartNews.com

София. България да поеме ролята на водеща нация в Доверителния фонд на НАТО за долекуване и рехабилитация на украински военнослужещи се предлага в проект на решение, внесен от министъра на отбраната, който ще бъде разгледан на утрешното редовно заседание на Министерски съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Проектите на две оперативни програми – „Околна среда" и „Наука и образование за интелигентен растеж", са включени в дневния ред на утрешното заседание. След това стратегическите документи ще бъдат изпратени за окончателно одобрение от Европейската комисия.

Основните приоритети по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" са научни изследвания и технологично развитие, образование и учене през целия живот, както и образователна среда за активно социално приобщаване. В ОПОС акцентът е поставен върху изграждането на ВиК инфраструктура и устойчиво управление на водния сектор, управлението на битовите отпадъци, НАТУРА 2000, превенция и управление на риска от наводнения и свлачища, подобряване качеството на атмосферния въздух.

Правителството ще разгледа и проекта на план за изпълнение на Националната програма за развитие България 2020 в периода 2015-2017 г. В него, въз основа на анализ на състоянието и тенденциите в различните сфери, са заложени мерки, които да допринесат за постигането на стратегическите цели на България 2020, а именно – повишаване на жизнения стандарт чрез конкурентоспособно образование и обучение, създаване на качествена заетост и социално включване и гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване; изграждане на инфраструктурни мрежи, осигуряващи оптимални условия за развитие на икономиката и качествена и здравословна околна среда; повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез осигуряване на благоприятна бизнес среда, насърчаване на инвестициите, прилагане на иновативни решения и повишаване на ресурсната ефективност.

За оценка на социално-икономическите ефекти от проекта на тригодишния план за действие е използван макроикономическият модел СИБИЛА. Симулациите с него показват значителни социално-икономически ползи от евентуалната реализация на мерките, заложени в документа, особено по отношение на икономическата активност на трудоспособното население и коефициентите на заетост и безработица.

Предстои да бъде взето решение за държавните инвестиционни заеми и държавните гаранции през 2015 г. Проектът предвижда да не се сключват договори за държавни заеми през следващата година. Одобрява се единствено възможността за издаване на държавни гаранции по заемни споразумения във връзка с финансирането на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България в размер до 157 млн. лв.

Очаква се също министрите да приемат решения за отпускане на персонални пенсии на 26 деца, които нямат право на наследствена пенсия от починал родител, за осигуряване на 12 стипендии за студенти от Източна Европа и Балканския регион за обучение във Франкофонския институт за администрация и управление, за изпълнението на ангажиментите, произтичащи от членството на страната ни в Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай