Лекари спасиха ръката на 66-годишен мъж

Лекари спасиха ръката на 66-годишен мъж | StandartNews.com

Стара Загора. Лекари от многопрофилната университетска болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в областния град спасиха от ампутация ръката на мъж от тополовградското с. Орлов дол, съобщиха от здравното заведение.

Дясната ръка на 66-годишния П.П. е била почти отрязана в областта на предмишницата при инцидент с циркуляр. Той е бил приет с обилно кървене в областтта на опасната травма и загуба на функциите на пръстите около 11 часа в сряда. За щастие при инцидента костите на предмишницата не са били срязани, а само засегнати частично. Напълно прерязани са били обаче двете кръвоснабдителни артерии, както и всички сухожилия и флексори, който осигуряват осигуряват движение и чувствителност на ръката и нервите.

Спасителната операция е била извършена от екип с ръководител доц. Таньо Кавръков от клиниката по "Съдова хирургия", съвместно с ортопеди. След тричасови усилия съдовите хирурзи доц. Кавръков, д-р Тенко Тенев и д-р Христо Абрашев и ортопедите д-р Стамен Сталев и д-р Виктор Вълков са успели да въстановят всички структури на ръката. «Тя вече е топла, с налични артериални пулсации и постепенно ще започне да се възвръща сетивността и двигателната функция», уверяват лекарите. Пострадалият мъж се чувствал добре, но щял да остане под наблюдение в болницата още няколко дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай