Ледена върхушка погълнала Кирил

Ледена върхушка погълнала Кирил | StandartNews.com

Хипотермия, предизвикана от студено морско течение, е причината за смъртта на Варненския митрополит Кирил. Това съобщи Тивериополският епископ и председател на църковното настоятелство на храм-паметника "Св. Ал. Невски" Тихон вчера. Докато се е гмуркал, владиката е попаднал на студеното течение и мускулите му буквално са се вцепенили, смятат докторите. Дядо Кирил действително е бил добър плувец, но и той може да се удави, както добрият гъбар се отравя с гъби или добрият катерач пада при катерене, коментира Тихон.

"Заливът на Траката е коварно място. Жена ми пред очите ми щеше да се удави миналото лято", разказа пък бившият морски спасител от Татово време Божидар Банков. Той е охранявал ВИП плажа на станцията на Министерския съвет (МС) и Държавна сигурност (ДС) в Слънчев ден. Съпругата му д-р Антонина Бангиева влязла да се къпе на същото място, където намери нелепата си смърт митрополит Кирил. Жената също отишла на дълбочина 3 м и изведнъж започнала да вика за помощ. "Едва я измъкнах, беше спряла да диша, може би и от паниката. Загубих дъх от вятъра, като върхушка се върти тук", разказала потърпевшата на мъжа си. С близо половин век стаж на плажа той е категоричен, че вероятно същото е изтърпял и митрополитът, с когото се познават.

Още като млад митрополит Кирил е плувал в басейна на правителствената станция пред очите му. "Направи няколко дължини, без да се измори", спомни си спасителят. "В залива по това време е рано за мъртво вълнение или за "мъртвака", както го знаем, но излезе ли източен вятър, става много силен и направо те потапя, нищо че морето е като езеро спокойно", коментира още Божо. Причината според него е в стената, която някогашното УБО вдигнало на резиденция "Евксиноград". Заради зида на това място вятърът се върти като вихрушка - става силно течение с обратна тяга, обяснява спасителят.

"Моля ви, оставете ни да го погребем, много ни е тежко!" - само това каза Христо Ковачев, братът на митрополит Кирил. Той прикрепяше възрастната им майка на излизане от сутрешната служба в катедралата "Св. Успение Богородично". В храма беше пълно със скръбни миряни - във втория ден след внезапната смърт на митрополита беше извадена книга за съболезнования, чиито страници бързо се запълваха. Близките на дядо Кирил бяха посрещнати от други техни роднини. През целия ден те бяха в сградата на митрополията, за да бъдат наблизо за всички заупокойни молитви до вечерта. Най-много ридаеше майката на дядо Кирил - Иванка, с монашеското име Ирина. Крехката старица, облечена в расо, едва пристъпваше. Придържаха я дъщеря й и внучката й - момичето на Христо, което вероятно носи името на чичо си - Кирилка Христова. Младото момиче беше цялото в черно и просълзено приемаше съболезнованията. Кирилка има модна агенция, която се казва "Алиа". Братът на митрополита Христо, заедно със сина си Петьо, държат букмейкърски клуб на ул."Фантазия" във варненския кв. "Трошево". Младият мъж, който беше на работа, отказа да бъде сниман и да говори.

"Да, имам прекрасни спомени с чичо си, но оставете ни сега, тежко е, ще говорим след погребението", отклони той медийното внимание. Петьо сякаш е одрал кожата на чичо си, има същите светли очи. При семейството на Христо сега кара старините си и баба Иванка. Доскоро тя бе монахиня в манастира "Св. апостоли Петър и Павел" в преславското село Златар. А лично покойният й син я подстрига и й даде името Ирина. Иванка ражда Кирил на 8 юни 1954 г. в каруца по пътя за АГ отделението в шуменското село Цариброд. Кръщават го на Бога - с името Богомил Ковачев.

Имам голям грях заради лимузината. Дадох му я, за да не ходи с влака до София, а те го обругаха, каза Юлиян Гендов, бизнесменът от Варна , който подари на дядо Кирил "Линкълн МКZ хибрид".

- Г-н Гендов, вие бяхте един от най-близките хора на дядо Кирил, с какво ще го запомните?
- Най-големият парадокс за мен е, че медийният и публичният образ на личност като него няма грам допирна точка със същността му. Той беше духовник в пълния смисъл на тази дума и нищо освен богослужението не го интересуваше. Цялата му природа беше посветена на това, беше пълен аскет. Пълни лъжи са, че обичал лукса. Много тъжно е, че сега го представят като противоречива личност, а всъщност той беше абсолютно праволинеен и принципен.
- С какво се различаваше от представата ни за другите митрополити?
- Човек можеше да го види в спортна зала, на футболен мач или на плажа. Беше много диалогичен, много отворен.
- Ходел ли е с охрана? Доколкото знам някои митрополити имат гардове ?
- Каква охрана?! Допреди няколко години той ходеше с влак до София. Аз имам тежък грях с прословутата кола за него, която той дори не желаеше. Да, мой личен грях е по неволя да даря линкълна. Виждате, че злобата в България е на такова ниво, че направо е невероятно това, което се случи с него. Мога да кажа , че ако я бяхме откраднали - аз и Данаил Добрев (б. р.-съдружникът му от компанията "Амира 2010"), може би нямаше да се напише и един процент от това, което се написа. Истината е, че направихме този жест, защото митрополията няма средства, а дядо Кирил пътуваше с влак до София на 57-годишна възраст.
- Вярвате ли в официалната версия за смъртта на митрополит Кирил?
- Аз лично не вярвам в друга версия. Той обичаше да ходи на това място, миналата година го правеше всеки ден. Но всичко става, това е нелепа смърт, Бог да го прости!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай