Лечителите на война заради нов закон

Лечителите на война заради нов закон | StandartNews.com

София. Поправките в Закона за здравето предизвикаха война между лечителите в България. Здравните интернет форуми са пълни с призиви срещу готвените промени от новоизлюпилата се организация на Зофия Шчербак - Сдружение на природолечителите в България. Екстрасенската от полски произход иска всичките й колеги да бъдат записани в регистър, а работата им да се контролира от доктори. Мерките ще ограничат шарлатаните и ще пресеят истинските от измамниците, гласят плановете и на здравното министерство. Новите разпоредби ще бъдат вписани в Глава VI от Закона за здравето. Другите готвени промени гласят, че по места алтернативната медицина ще бъде контролирана от районните здравни инспекции. Те ще издават разрешително за работа на знахарите, а при доказани нарушения ще го отнемат. Освен това се изискват 300 часа медицинско обучение на всички претендиращи, че могат да изцеляват.

"Ако целта е да ни направят доктори, държавата си има достатъчно такива, а и знаем колко помагат", коментират идеите родни екстрасенси. Те се опасяват, че готвените промени за пореден път ще дозабранят най-евтините "хапчета" -биоенергията и билките. Срещу т. нар. поправки Шчербак скочиха и от най-старата в старата съсловна организация - Съюз на алтернативните лечители в България (САЛБ) с председатели проф. Връбка Орбецова и инж. Стоян Кочев. Те обявиха Шчербак за лъжелечител, призовавайки здравното министерство да не приема съвети от нея.

"Комисията, която се създаде, от януари месец до юни разработи два варианта на нашия проект от 2007 г. Така го окастриха, че не решава съществуващите в страната проблеми на неконвенционалните методи на лечение, а напротив - задълбочава ги", заяви инж. Стоян Кочев. Преди 5 г. по настояване на САЛБ е създадена работна група към МЗ със заповед заповед номер РД 0267 от 6 март 2007 г. на тогавашния здравен министър проф. Радослав Гайдарски. Лечителите смятат, че текстът, който ги задължава да учат 4 семестъра в медицински университет, ги дискриминира. Досега нито един ВУЗ не е подготвил подобна програма. В същото време самите лечители, някои от които на преклонна възраст, категорично отказват да учат години за неща, които могат да церят по-добре и от лекарите. "В момента

лечителите се крият, пишат се ясновидци

магове, гадатели и какви ли не, само за да могат да практикуват. И тази практика ще продължи", прогнозира инж. Стоян Кочев. "Във Великобритания се изисква медицински минимум, което ще рече човек да знае общо кой орган къде се намира. Защото тук най-важното е дарбата и ефективността на съответния метод. А в момента всеки лекар може да се пише екстрасенс и да мори хората със сили, които не разбира, защото има тапия", заявяват проф. Орбецова и инж. Кочев. В своя проект те настояват да се прави разграничение между неконвенционална дейност и метод. "Дейностите са диагностициране, въздействие, прогностика, профилактика, а методите са над 50. В сега действащия закон са изброени само 6-7 и това е всичко", коментира инж. Кочев.

"Самата Зофия Шчербак се плаши и от предложената от нас проверка на дарбите с технически средства, защото няма способностите, за които претендира. Хвали се, че комисия, назначена от здравния министър Танчо Гугълов през 1994 г. с председател проф. Иван Черноземски, е доказала как, видите ли, има качества да лекува безнадеждно болни от рак. Аз имам състава на комисията. Неин шеф е проф. Злати Додунков. Освен всичко друго комисията не се състоя", разкрива конспирацията инж. Кочев. Той е убеден, че полякинята, която твърди, че лекува рак,

иска да реши свой частен случай

по някакъв начин да се легализира, а останалите лечители кучета ги яли. "Влязла е под кожата на здравната министърка, а нас изтласкаха от дискусиите", оплакват се от САЛБ. От там предлагат няколко прости стъпки - за старите лечители да има заварено положение, новите да се готвят по специална програма. Тя включва доказване на способностите в центровете по хигиена, курс както по анатомия, така и по самите алтернативни методи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай