Лъжат с 1,5 л бензин при зареждане на 10 л (ОБЗОР)

Лъжат с 1,5 л бензин при зареждане на 10 л (ОБЗОР) | StandartNews.com

При зареждане на 10 литра на бензиностанция в страната са сипвали с 1,5 л по-малко гориво. Това е 30 пъти над допустимото отклонение от 0,5%, обяви икономическият министър Божидар Лукарски. Това е най-драстичният случай, който е засечен при проверките на разходомерите на над 2000 бензиностанции. Установена е колонка, която пускала повече гориво от изписаното на дисплея. "Бензиностанцията е в София, но съм сигурен, че вече са оправили разходомера си", каза шеговито Лукарски. Само при под 1% от проверените обекти са установени нарушения.

Затворени са 87 разходомера с отклонения. 48% от нарушенията са на малки бензиностанции, а 52% на обекти на големи вериги. 60% от нарушенията са за количеството гориво, а 40% - за нарушени пломби по разходомерите. От взетите близо 1000 проби, при 7% има нарушения в качеството на горивото. Нарушенията са свързани със съдържание на биоетанол, на сяра и с други характеристики на горивото.

Ведомството предлага да се изгради лаборатория за контрол на софтуера на измервателните уреди. Ще се направи и единен електронен регистър между НАП, митниците и Българския институт по метрология. 20 пъти ще се вдигат глобите за неправилно измерване на горивата. Те ще станат 10 000 лв. Сега са 500 лв. за първо нарушение и 1000 лв. за повторно. Ръст в продажбите на горива с 10-12% отчита министерството след старта на проверките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай