Лазаров: Цената на винетката у нас е ниска

Лазаров: Цената на винетката у нас е ниска | StandartNews.com

Цената на винетката у нас е много ниска. Това заяви директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров в сутрешния блок на БНТ. „Очакваме с приходите само от винетки около 280-300 млн. лв. приходи да съберем, но от тях имаме около 200 000 винетки за социално подпомагане на инвалиди и хора, придружаващи тези лица, които са около 20 млн. лв., така че предполагам тази сума някъде ще спре около 270 млн. лв.", обясни той.

Във връзка с очакваните приходи след въвеждането на тол таксите за товарни автомобили над 3,5 т инж. Лазаров поясни, че анализаторите посочват една „доста голяма ножица", която е много оптимистична. „Твърдят, че приходите ще бъдат между 800 млн. лв. и 1,5 млрд. лв. Ние така или иначе на най-ниското ниво от 800 млн. лв. мисля, че за състоянието на пътната ни мрежа ще бъдат добре дошли. Тепърва ще мислим законодателно от тези средства да заделяме пари за ново строителство", добави Лазаров.

Представителят на АПИ коментира и спряната обществена поръчка за въвеждането на електронните винетки. „За съжаление процедурата се обжалва от неизвестна поне за нас фирма, която дори в профила, който виждаме в базата данни не се занимава и не ѝ е основна дейност изпълнението на електронна дейност за пътно управление, нито на пътен трафик, нито на каквито и да били други", заяви той.

Контролът за винетни стикери след въвеждането на новата електронна система ще се осъществява по няколко начина – чрез разположените стационарни камери по пътищата, както и чрез мобилни екипи, като допълни, че вероятно ще бъдат поставени нови около 100 стационарни камери. Инж. Лазаров изтъкна, че тол системата се въвежда само за тежкотоварните автомобили над 3,5 т , защото именно тежките товарни автомобили реално рушат пътната мрежа и би трябвало да плащат най-много . Тол системата е най-справедлива, тъй като леките автомобили не са най-големите рушители, остават на винетки, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай