Лазар Лазаров: 32 млн. не стигат за подготовката за зимата

Лазар Лазаров: 32 млн. не стигат за подготовката за зимата | StandartNews.com

Пловдив. "32 милиона лева са жизнено необходими на Агенция „Пътна инфраструктура", за да бъдат завършени големите инфраструктурни обекти и да бъде подготвена пътната мрежа за зимата", това обяви в Пловдив председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. По думите му 15 милиона са необходими за текущи ремонти, още толкова са нужни за големите инфраструктурни обекти. Общо 78 млн. е недостигът на АПИ за тази година, изчисли Лазаров,който прогнозира, че ако не се подготви пътната мрежа за зимата, поддръжката през студените месеци ще струва много по-скъпо. Според Лазаров поддържащите фирми ще имат проблеми, заради дупките по пътищата, които напролет ще са в още по-лошо състояние. „Няма да могат да бъдат завършени големите инфраструктурни обекти като 3-те виадукта на магистрала „Хемус" и на „Тракия" няма да може да бъдат довършени и ремонтите на онези пътища в страната, които пострадаха от обилните валежи това лято. Това са мостът над Луда Яна, мостовете при Приморско и целият регион, при Монтана, Белоградчик и Бойчиновци. На Хаинбоаз също има ремонти, които трябва да се довършат", уточни Лазаров.

Каза, че на този етап инфраструктурата, пострадала от наводненията е закърпена, но настилките са от натрошен камък и тя не е във вида, в който трябва да бъде. „Бюджетът за зимното почистване е осигурен, но няма пари за зимна подготовка", подчерта Лазаров.

Думите му подкрепи и вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева, която заяви, че причина за спирането на пътните ремонти е, че бюджетът на Министерството на регионалното развитие е бил похарчен на 78 % още през първото шестмесечие на годината.

"Освен че няма средства за поддръжка на пътната инфраструктура, допълнително има спрени две програми, които все още не са възстановени. Това означава загуба на средства и демотивиране на общините да изпълняват проекти. Допълнително ситуацията в страната се усложнява и с факта, че има затворена банка , което е извънредна ситуация за страната ни", коментира Захариева. Обясни, че недостигът на средства се дължи на лошо планиран бюджет за 2014 година и подчерта, че в момента най-важната задача на кабинета е да работи за актуализацията на бюджета, за да може тя да стане факт при новото Народно събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай