Ламбо дари пари за камбанария

Ламбо дари пари за камбанария | StandartNews.com

Парично дарение за построяване на камбанария край християнския храм в село Илия, община Невестино направи обичаният български актьор и народен представител Стефан Данаилов. По своя колега - депутата от БСП д-р Иван Ибришимов, Ламбо изпратил сумата от 1000 лева за църковното настоятелство на храма на св. пророк Илия.

Църквата е построена преди повече от 100 години и сега е на метри от границата с Македония. По Коледа миналата година започна дарителска DMS кампания за набиране на средства за ремонта и реставрация на стенописите в параклиса и бяха събрани 10 700 лева. С тях започна шпакловка на стените и зографисването, но има да се прави и иконостас, за което е обещал да помогне и д-р Ибришимов. Местните имаха желание всичко да е завършено до 20 август, когато се почита св. Илия по църковния календар, но понеже не успели кметския наместник и инициатор на кампанията д-р Емил Жатов подал оставка.

На празника в селото по повод Илинден по стария календарен стил д-р Ибришимов изрази своето възхищение за ентусиазма, тудолюбието и упоритостта на хората, дали много от себе си да съхранят християнската вяра и с ентусиазма станали пример как се съхраняват изконните български традиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай