Лагер на колела за бежанците

Лагер на колела за бежанците | StandartNews.com

Европа ни дава 2 млн. лв. за фургоните

Мобилното селище ще даде подслон на 400 семейства в Харманли

Лагер на колела за бежанците ще има скоро у нас. Част от бежанците в Харманли ще бъдат настанени във фургони. Мобилното селище ще бъде изградено в рамките на лагера в Харманли, съобщиха от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) вчера.

Фургоните ще се финансират с 2 млн. лева. 90% от средствата са от фонда "Убежище, миграция и интеграция" на Европейската комисия, а останалите средства са от републиканския бюджет, обясни главният секретар на ДАБ Златко Александров. Изграждането на селището е част от актуализацията на Националния план за временна закрила. То се налага заради предписанията за събарянето на няколко опасни сгради в лагера, издадени от доскорошния кмет на Харманли Михаил Лисков.

Фургоните няма да напускат територията, в която сега са настанени бежанците в Харманли. Те ще бъдат отделени от центъра на града със собствена ограда, ще имат и собствен пропускателен пункт (КПП). Фургоните ще са оборудвани със собствени санитарни възли и кухни, ще има канализация, видеонаблюдение и пожароизвестителна система. Ще има и обособен медицински пункт с пет лекарски кабинета, манипулационна, както и помещения за съхранение на лекарствата.

Селището ще е под командването на управата на центъра в Харманли, а капацитетът му ще е с 400 места. С тези места Харманли може да поеме максимум 3130 мигранти. По данни на агенцията за бежанците към 12 октомври капацитетът в Харманли е запълнен на 33%. Още по-лошо е положението в Пъстрогор, където са заети половината от наличните места. Там обаче скоро беше открит нов кухненски блок. Като цяло най-много са бежанците от Сирия и Ирак, сочат още данните на ДАБ. Все по-често обаче в страната идват и афганистанци. За разлика от другите бежанци те са само мъже без жени и деца. Очаква се напливът от бежанци да продължи. Експертите очакват той да намалее едва след като се нормализира обстановката в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай