Лъчо Опълченеца изкара 11 часа под обсада (ОБЗОР)

След като гърмя по съседи и полицаи, мъжът скочи от покрива

Лъчо Опълченеца изкара 11 часа под обсада (ОБЗОР) | StandartNews.com

Комшийско дърво разгневило психичноболния мъж, който се изживявал като революционер

София. Близо единадесет часа психичноболен мъж държа на нокти съседи, полиция и психолози. Екшънът се разигра в столичния квартал Горна баня късно в четвъртък.

35-годишният Лъчезар се барикадирал на втория етаж след скандал с баща си и открил огън по съседните сгради. Тежащият над 100 кила здравеняк гърмял с въздушна пушка, пригодена за сачми. Малко след 19,30 час на тел. 112 позвънили комшии на Лъчо, които се оплакали, че стрелят по прозорците им. На място веднага пристигнали дежурни полицаи, които отцепили района. Младият мъж обаче открил огън и срещу униформените, както и срещу автомобилите им. Целил се е към всичко, което се движи, както и към запалените фарове с пушката. Един от полицаите бил уцелен със сачма.

По-късно пред журналисти в парламента вътрешният министър Веселин Вучков уточни, че не само един служител на реда е наранен. "Те не са пострадали сериозно. Само са преминали лек преглед от лекар. Трудно е да се каже, че са ранени", каза още Вучков. На място през цялата нощ имало и линейка на Бърза помощ.

Около 3.40 сутринта мъжът се показал на покрива. Размахвал сабя, на която развял тениска с изображение на България на три морета. От време на време изкрещявал и националистически лозунги.

Полицията не е предприела действия със сила. През цялото време с него са преговаряли психолози, но мъжът не е предявявал никакви претенции. Малко след 6 часа сутринта драмата е приключила. Мъжът скочил от покрива на къщата, като се приземил върху разпънато от пожарникарите платнище.

Лъчо ударил главата си при скока и бил откаран в болница за медицински преглед. От "Пирогов" съобщиха, че 35-годишният мъж е със счупване на костите на носа и на глезена на единия крак. Той ще бъде преместен за лечение в МВР болница.

През цялото време, докато е трял екшънът, на първия етаж на къщата е била възрастна жена - 79-годишната леля на психичноболния мъж, която е неподвижна.

Столичанинът е с диагноза шизофрения, която се отключила след самоубийството на брат му през 2000 г. Вероятно агресивното му поведение се дължи на заболяването. Пред TV7 и NEWS7 директорът на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова заяви, че е лекувала Лъчезар. От думите й стана ясно още, че той ще бъде приет отново в болница "за колкото време е нужно". По думите на баща му, Лъчо има националистически възгледи и възприема себе си като революционер и опълченец. Мъжът фигурира и в полицейските регистри за палеж и хулиганство.
Според съседи агресията на Лъчо се е увеличила напоследък заради дърво в съседен двор. Клоните му прехвърляли оградата и дразнели 35-годишния мъж. След като съседите отрязали дървото, повече не е имало разправии с Лъчо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай