КЗЛД: ЦИК да въведе личен код за достъп до подписките

КЗЛД: ЦИК да въведе личен код за достъп до подписките | StandartNews.com

София. Да се въведе и допълнителна идентификация на избирателите, при която всеки от тях да получава личен код за достъп за извършване на справка. Това настояват от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) от Централната избирателна комисия (ЦИК).

До момента справките за подписите в подкрепа на партиите в ЦИК се правят по единен граждански номер, съответно по личен номер за всеки избирател - гражданин на друга държава-членка на Европейския съюз. Получаването на този код да става по всички възможни комуникационни канали: мобилен телефон, стационарен телефон, факс, електронна поща или лично, съобразно желанието на избирателя, обясняват от КЗЛД. Към досегашните условия, за да се направи въпросната справка, ще трябва и личен код, пише БГНЕС.

В системата за сигурност на използвания софтуер (електронната услуга на ЦИК) да се въведе допълнително ниво на защита за проверка на място, време и последователност на заявките за справка, анализиране на резултатите и възможност за реакция от страна на ЦИК за забрана на достъпа до системата.

КЗЛД дава срок от 5 календарни дни за изпълнение на задължителните предписания. ЦИК следва да уведоми КЗЛД за тяхното изпълнение, става ясно от решението на КЗЛД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай