КЗК: Собствениците на данъчни складове диктуват цените на горивата

КЗК: Собствениците на данъчни складове диктуват цените на горивата | StandartNews.com

Собствениците на данъчните складове диктуват цените на горивата. Това обяви пред Нова тв Марио Гаврилов, говорител на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

„Не е проблем монополът, проблем е когато има злоупотреба с монопол", обясни той.

Анализ на комисията от преди четири години показва, че имам проблем с данъчните складове и доставчиците на горива не разполагат със свои собствени.

„Това е малко по-особена търговия. Ние сме признали преди четири години, че конкуренцията е затруднена. Дори сме посочили как може да бъде разрешен този проблем. Четири години нито един от българските политици не прочете нашия секторен анализ", коментира Гаврилов.

За да продава един търговец на дребно в България, трябва да разтовари вноса в акцизните складове. Собствеността на тези акцизни складове през 2011 година е около 80% на една фирма. В данъчните складове пък искат непосилен наем и по този начин вносът би се обезсмислил. Именно това възпрепятства конкуренцията на пазара, стана ясно от думите му.

„Има твърдения, че тази структура в момента е променена и ние проверяваме това", заяви Гаврилов.

„Би могла България, ако подпише със съседните държави, да ползваме акцизните и данъчните складове там. Само че няма подписано такова междудържавно споразумение", каза Гаврилов по повод едно от решенията на проблема, което предлага КЗК.

Отварянето на държавни акцизни складове е друг вариант за разрешаване на ситуацията. По този начин държавата ще се намеси на този пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай