Кюмюрджиев: Въздушните патрули са натовският Шенген

Кюмюрджиев: Въздушните патрули са натовският Шенген  | StandartNews.com

До лятото България ще разполага с още 4 отремонтирани МИГ-29, каза зам,-министър Кюмюрджиев

Заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев заяви в ефира на БНТ, че България сама решава кой да пази небето й. Той побърза да успокои, че НАТО не може да наложи на страната ни с коя страна-членка да осъществява т.нар. "еър полисинг". Кюмюрджиев заяви, че "въздушните патрули" са натовският Шенген. Той добави още, че до лятото ще разполагаме с още 4 отремонтирани МИГ-29.

Зам.-министърът посочи, че т.нар air policing (еър полисинг) или както ги нарече, "въздушните патрули" са натовският Шенген. "Както България, която все още не е член на шенгенското пространство, но охранява обща граница на ЕС, така трябва да охранява и въздушното пространство на Алианса, което се състои от въздушните пространства на всички страни членки на Североатлантическия съюз", каза Кюмюрджиев.

"При наличието на предизвикателства и заплахи от страна на юг, нещата които се случват в Черно море и промяна на средата за сигурност през последните години, това наложи едно решение на срещата в Уелс за засилване на еър полисинга на източния фронт на НАТО. Всички страни са взели това решение да осъществяват съвместен еър полисинг. Това, което парламентът прие по предложение на правителството е всъщност да се позволи съвместния еър полисинг със страни членки на НАТО", каза той и допълни, че съгласно нашата Конституция, подписването на подобен договор ще трябва да се гласува в НС.

"България ще започне преговори със страни, които проявяват желание за съвместен еър полисинг, но България сама ще избере своя партньор. Съюзното командване не може да наложи на България страна - членка на Алианса, с която тя съвместно да осъществява еър полисинг. Така че страховете, че ще правим еър полисинг със съседна държава, без да ни питат, без да се допитат до общественото мнение, са спекулативни. Еър полисинг е мировременна операция на НАТО, не на ЕС и предложенията да осъществяваме военни операции с ЕС са неприложими. Гарантирам, че преговорите, които ще осъществими с наши съюзници, няма да бъдат наши съседи, защото тези съседи не разполагат с тези военни способности, които са необходими за осъществяване на съвместен еър полисинг", коментира още той.

Кюмюрджиев коментира и темата за увеличения военен бюджет като каза, че бюджетът е повишен, съгласно задълженията ни като съюзник на НАТО с цел увеличаване на военните способности на българските въоръжени сили. За 2016 г, бюджетът беше повишен на 1.35 процента, от 2018 до 20120 г ще бъде повишен на 1.5 процента от БВП, а до 2024 г ще стане 2 процента. В тази връзка сумата, която България ще плаща на съюзника, с който ще извършва еър полисинг, отново ще се гласува в Народното събрание. Парламентът ще прецени дали този договор ще се ратифицира или не.

"Въз основа на договора с Република Полша България ще получи 6 ремонтирани двигатели МИГ - 29, които на първо време ще бъдат достатъчни за осъществяване на еър полисинг. Но освен еър полисинг бългаските военновъздушни сили имат нужда от други самолети, с които да осъществяват учебно-тренировъчен процес. До началто на месец юли-август ще бъдат готови останалите 4 двигатели, вече получихме 2 готови. Тъй като Полша не е в състояние да отремонтира повече двигатели, се налага да се осъществи ремонт и на други самолети. Министерството на отбраната ще обяви обществена поръчка, която е в много напреднала фаза, за закупуването на нови двигатели", каза зам-министърът.

Кюмюрджиев допълни още, че ще изпълним решението на ЕК и в обществената поръчка няма да бъдат допуснати страни, срещу които ЕК е наложила ограничителни мерки. Сред тези страни е и Русия, уточни той. Очаква се в Парламента да бъде внесен доклад за закупуването на нов целеви самолет, но какъв ще бъде той, ще стане ясно в по-късен етап.

Зам.-министърът на отбраната коментира и наболялата тема за връщане на донаборната служба. Той уточни, че според промените в Конституцията донаборната служба е ликвидирана за сметка на създаването на доброволна служба в армията. Според него обаче, ако законодателят прецени, е възможно да се разшири доброволния принцип и да се увеличат броя на студентите, които биха искали да завършат специализирания курс по военно обучение. Тези студенти впоследствие могат успешно да бъдат включени в резерва и в запаса. "Вече 8 години ние нямаме донаборници и когато е необходимо, не дай Боже, една мобилизация, няма да разполагаме с достатъчно брой подготвени войници, които да защитават родината", коментира още Димитър Кюмюрджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай