Купонът в "Градина" като в Слънчев бряг

Купонът в "Градина" като в Слънчев бряг | StandartNews.com

Техно и хаус заглушават шума на вълните
Почитатели на клубния живот нахлуват заради хитовите барове

Помните ли "Плажът" с Лео ди Каприо, който беше кътче от рая, достъпно само за малцина избраници? Затова и хубостта му не помръдваше. Така и у нас към плажовете на къмпингите се е отдавала заслужена почит. С годините обаче свободата и девствеността на тези места отстъпва място за клубния живот и безкрайния купон. Къмпингите вече не са това, което бяха -начин на живот. Някои от пионерите в плажуването под звездите вече не искат и да чуят за тях, защото са разочаровани и отблъснати. Техните деца, закърмени с този свободолюбив дух, също вече извръщат глави от караваните и се оглеждат към Гърция. Причината - нахлуват младежи, които смятат, че купонът тук е редно да бъде като в хитов курорт и рядко се съобразяват с околните. За тях не е начин на живот, а мода. Те си падат най-вече по техно, хаус и електронна музика и го раздават като на парти в голям клуб. Те в никакъв случай не биха издържали на живота в палатка, наели са квартири в Созопол или Черноморец и просто идват да се забавляват в баровете на "Градина". Не стъпват и за миг върху пясък, морето не ги вълнува, важното е да седнат на някои от баровете там, които се водят като горещи топместа. Едно от тях е "Баш бара", където освен по-снобски настроени хора се навъртат и тийнейджъри. Те си купуват алкохол от магазина, разгорещяват се и отиват после там да се довършат, разказват очевидци.

Обикновено семействата с караваните се ситуират на първа линия, по-назад от баровете, където е малко по-голяма лудница и зад "Без край" са само палатки. Най-голямата дандания ставала зад "Баш бара".

Много хора се оплакват, че вече няма спокойни плажове. Даже "Карадере", "Арапя", "Варвара" започват да се комерсиализират, правят се партита и няма напълно диви места. През уикендите в "Карадере" се пълни от "туристи" със скари и такъми за софра.

Няма как обаче плажовете да останат познати само на малцина. Въпросът е в отношението. Защото дългогодишните къмпингари си пазят мястото и ще вдигнат всеки боклук - просто това е станало част от ДНК-то им.

Усетиш ли свободата, не се връщаш в хотела

Светлин Стоилов, актьор и шеф на театрална формация "Мелпомена", която направи фурор с "Вражалец", от години е летува с каравана. "Аз за първи път отидох на "Градина" преди 12 години с приятели, защото ни беше по-евтино. Но човек, веднъж усетил вкуса на тази свобода, няма как да се върне в хотелите. Там просто усмивката не слиза от лицето ти. Сега се напълни с млади хора, които не зачитат никакви правила и превръщат "Градина" в малък Слънчев бряг", разказва Светлин.

Той, съпругата му и двете им деца от години са верни на "Градина", но заради пренаселването се ориентирали към "Смокиня". Там пък имало повече барове отколкото каравани. Затова повечето от старите рицари на плажния живот вече ходят на къмпинг в Гърция. Там поне имало ясни правила. "Някои си мислят, че къмпинг означава триъгълни палатки, забити в земята без никакви условия. Това обаче отдавна не е така. Хората имат уютно обзаведени каравани, с всякакви удобства. През цялото лято около нашата са минали над 100 души. Приятели и приятели на наши приятели. Харесва им мястото, идват на плаж. Ставам сутрин, някой непознат ме поздравява, целият ден е весело", разказва още Светлин. Той обаче също смята да пробва къмпингите в съседна Гърция заради струпването на моментни купонджии.

Тоалетните са като Фейсбук - там научаваш всички клюки
Простено е, ако непознат заспи в караваната ти
В къмпинга има приятели и за радост, и за тъга

Ако намериш на сутринта непознат човек да си доспива в караваната ти, не бързай да го съдиш. Както пееха Джанго Зе: "Грешка-грешка, обърках вратата!". Човекът просто е объркал пътя. Не един или два пъти преуморени къмпингари просто задрямват на чуждо място, но после всички разбират, че е случайно и разправии няма.

Освен това хората, които от дълги години се прекланят пред природата край плажовете, се познават и споделят чисто човешките си мигове заедно. Ако там си намериш гадже, ще получиш одобрение и потупвания. Ако скъсаш с гадже - отново има кой да те изслуша и ободри.

По-печените гадаят по облаците дали ще има буря и колко сериозна ще е тя. Неписано правило е, че ако си поканен на вечеря в някоя каравана, трябва да си носиш прибори.

Друг забавен момент са тоалетните на къмпингите, които някои остроумно наричат местния Фейсбук, разказва сценаристът Георги Иванов, който стои зад "Революция Z" и "Фамилията". Там чуваш оживени диалози за това какво се случва наоколо. И нямаш представа кой говори. Веднъж така един млад мъж чул от съседната кабинка: "Как си?". Завързал се разговор. По едно време другият казал: "Айде, после ще ти звънна, че тука ми отговарят".

Заклетите къмпингари, които са навъртели солиден стаж на "Градина", се шегуват, че трябва да поискат автономия.
Обикновено те пристигат още през май, за да подготвят подвижните си къщички и мястото наоколо, а най-спокойният им период за релакс е през юни и юли.

Бойко Кръстанов и Явор Бахаров отмарят с гаджета

В последно време да отидеш в някои от баровете в къмпинг се превръща в мода като вирус.

Екранните другари и в "Стъклен дом", и в "Под прикритие" - Бойко Кръстанов и Явор Бахаров, са сред най-върлите почитатели на хипарския летен живот. Те почти винаги са на къмпинг. Миналия уикенд се събрали заедно с половинките си в бар "Без край", в "Градина", а към тях се присъединила и актрисата Снежана Макавеева. Бойко бил с половинката си Виктория Николова, също актриса, а Явор - с красива манекенка. Въпреки че са известни купонджии, компанията се веселяла кротко и лежерно.

На "Градина" обичайно заподозрян е и Калин Врачански, както и колегата му Башар Рахал.

Неписаните правила
Шумният секс и силната музика не са желани

В интернет ентусиасти са отбелязали неписани закони на къмпинга според преживяното от тях -някои в палатки, други в каравани.

1. На къмпинга хората са отишли да почиват, затова не бива да се прекалява с високите децибели.

2. Не бива да бръмчите с колесници като ATV, например.

3. В къмпинга се кара с 10 км/ч, защото пресичат деца и замаяни от слънцето плажуващи.

4. Опитните къмпингари гадаят по облаците дали ще има буря.

5. Преди лягане прибирайте всичко леко, дребно и хвърчащо - не се знае каква буря ще излезе посред нощ.

6. Измислете си удобно легло, ако сте на палатка.

7. Ако не сте под дърво, сънят ви ще трае максимум до 7,30 сутринта, когато усетите първите лъчи на слънцето

8. Носете си посуда, стол и маса

9. Когато правите секс, не забравяйте, че палатката не е от тухли и се чува

9. Караваната е "спалнята", а тентата и пространството пред нея са "холът" на вашият приятел

10. Влизането в чужда каравана (палатка) не винаги е желателно. Ако трябва да се преоблечете, попитайте приятеля си къде можете да го направите, но имайте едно наум, че това също е притеснение за него - може да не иска да забележите някоя много лична вещ, да речем.

11. Не може да отидете на гости, освен ако не сте поканени.

12. Не носeте озвучителни уредби. В къмпинга няма стени и изолации. Не бива да безпокоите съня на хората, както не бива да ги принуждавате да слушат музика, която вероятно не им е по вкуса. Ако имате повод за парти - предупредете съседите и не пропускайте да спрете звука в прилично време - това наистина не е санаториум, но не е и дискотека.

Истинските къмпингари почиват при тези условия не защото не разполагат със средства, а защото искат да са по-близо до природата и да слушат щурците и шума на вълните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай