Кунева: Жертви на трафик в Бургас са станали 61 души

Кунева: Жертви на трафик в Бургас са станали 61 души | StandartNews.com

Жертви на трафик в Бургас са станали 61 души, 29 от тях са били подложени на сексуална експлоатация, като сред тях има и 4 непълнолетни момичета. Тези данни разкри вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева при посещението си в Бургас. Според нея данните в бургаските съдилища от началото на годината показвали сериозно развитие, защото вече имало по-голям брой осъдителни присъди. Броят на приключените дела били 7, като и осъдените лица също било толкова. За сексуална експлоатация са осъдени 5 души, а за продажба на бебета 2-ма, сочи статистиката за първите девет месеца от годината за Бургас.

Заместник министър-председателят разгледа днес и местата за създаване на приют и защитено жилище за жертви на трафик на хора. Тя де срещна с представители на местната Комисия за борба с трафика на хора. Беше подписан и договор между Националната агенция за трафика на хора и Община Бургас за отдаване на два общински имота, където да бъдат настанени пострадали лица.

"България беше под особено внимание, за това как се справяме с проблема. Държавата трябва да покаже, че има сили да се справи с трафика на хора. Видях двата имота и навсякъде чух добри думи за сътрудничество с общината и институциите. В тези жилища ще се приютят предимно млади момичета за последващо лечение", заяви Кунева.

Тя коментира и темата с бежанците като сподели, че трафикът на хора и каналджийството са две различни престъпления. Според нея трябва да се работи още за увеличаване на правомощията на Комисията за трафик на хора. От няколко дни в Наказателния кодекс вече имало текст за трафика на бежанци. Кунева заяви, че от него се печелят повече "мръсни пари", отколкото от проституцията и наркотрафика.

Връщането обратно на бежанци, които са икономически имигранти, е част от справянето с проблема, заяви още в Бургас вицепремиерът Меглена Кунева, по повод срещата на вътрешните министри на ЕС в Брюксел за ускоряване на репатрирането на нелегалните имигранти.

„В голямата си част фокусът на проблема днес е върху миграцията. Евросъюзът няма да престане да прави необходимото, за да следва политика, в която всички ние дълбоко вярваме. тази политика е започнала още през 40-те години. Първата конвенция за бежанците е европейска, тя обаче е защитавала тогава европейските граждани и бежанските потоци вътре в Европа", коментира Кунева. Тя изтъкна, че Европа е първият континент, който е изградил институция за защита статуса на бежанеца.

" Европа е най-напредналият континент в това отношение, но има своя лимит, в който може да приема бежанци. Квотната система, която предложи ЕК и която България подкрепя, в един момент до тук можем и повече от това просто не може да издържи нито икономиката, нито социалната структура на европейското общество. Предварително зададените квоти дават сигнал към света и ни дават възможност да защитим нашия икономически и социален модел. За това ние трябва да направим приоритети, които с свързани с това да кажем , че за сега не можем да приемем икономически бежанци, защото другите, които търсят закрила за живота си, са наш пръв приоритет. Връщането обратно на бежанци, които са икономически имигранти, е част от справянето с този проблем", категорична бе Меглена Кунева. Тя обаче подчерта, че в момента приоритет е спасяването живота на хората. Според вицепремиера важно е целия свят, а не само Европа да прави необходимите стъпки в посока на хуманността. Кунева даде пример със страни като Япония, която дава пари за бежанската криза, но е приела едва 11 бежанци. Трябва да се привлекат страните до Залива, които са най-близки до конфликта, смята Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай