Кризата удря износа ни

Кризата удря износа ни  | StandartNews.com

От кризата в Гърция е възможно да пострада българският износ. Това мнение изразиха пред БТА председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев и изпълнителният председател на Българската стопанска камара /БСК/ Божидар Данев. Той напомни, че едно от основните пера в износа ни за Гърция е металургичната продукция.

Васил Велев отбеляза, че Гърция е петият ни търговски партньор по размер на търговията и износа от България.

Възможно е да пострадат пера на износа като метали, електроенергия, облекло и текстил, дървообработване, метални изделия и други. Възможностите за работа на български граждани в Гърция също ще бъдат редуцирани. Относно ограничението на банковите услуги в Гърция Божидар Данев коментира, че все още не е известно българските банки, които са с гръцки произход, дали ще могат да оперират, защото основните им операции минават през Гърция. Това би довело до блокиране на голяма част от износа. Според Велев предложението на гръцката страна за данък върху трансакциите от България към Гърция, който влиза в сила наесен, допълнително ще затрудни българския износ и ще стопира възможностите за изнасяне на производства у нас. Един от изпреварващите ходове на българската държава би трябвало да е настояване за отмяна на това законодателство.

Очакваме проблеми с разплащането

Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил /БАПИОТ/

Още не можем да кажем, че се усещат някакви съществени проблеми в бранша, но по принцип очакваме наличието на такива, защото Гърция ни е основен партньор като клиенти и доставчици. Не е ясно как ще стават разплащания и изобщо може би нещата ще блокират доста сериозно. Предполага се, че повечето от гърците имат гръцки сметки, от които плащат, а не български. По отношение на това, че банковата им система няма да работи, просто не виждам как реално ще се случват нещата. Очакваме и най-вероятно да има проблеми с износа ни към гръцкия пазар, имайки предвид, че гърците няма да могат да плащат.

Букмейкърите спряга залозите за Grexit

Британската букмейкърска компания "Уилям Хил" обяви, че спира залозите за евентуално излизане на Гърция от еврозоната (Grexit). Това се наложило поради притока на залагания именно за този сценарий на кризата, предаде Фрас Прес. "При изключително нестабилната обстановка, при която се развиват събитията, е много трудно да гарантираме точността на работа", обяви говорителят на компанията.

Преди да спре приемането на залози, "Уилям Хил" предлагаше коефициент 9 към 2 Гърция да остане в еврозоната, а напускането на страната се котираше с 1 към 3.

Сделките на БФБ се удвоиха

На фона на срива на борсите в съседните страни и в цяла Европа, на Българската фондова борса сделките се удвоиха, а индексите се покачиха. SOFIX финишира на зелена територия, а BGTR30 затвори над 400 пункта за пръв път от 8 май. Ситуацията на българския капиталов пазар контрастира рязко спрямо сериозните спадове на индексите в Европа, отбелязали понижения в интервала 2%-4%. Не по-различна бе ситуацията в съседна Турция, където основният бенчмарк ISE 100 се понижи с 1,2%, в Румъния BET изгуби 1,89%, и Сърбия, където BELEX спадна с 1,4 на сто. В първите минути на търговията в понеделник БФБ съобщи, че разширява с 30% ценовите диапaзони, които предизвикват прекъсвания за нестабилност. Малко по-късно обаче пазарният оператор отмени решението си и върна ценовите диапазони в стандартните нива.

Така за деня оборотът на регулирания пазар възлезе на 752,1 хил. лв. Сключените на пода на БФБ-София сделки днес са 290 - двойно повече в сравнение с обичайното за последните няколко дни. Превес взеха поевтиняващите акции, което бе доказателството за минорното настроение сред пазарните участници. Книжата на 23 компании изтриха от стойността си, на 18 поскъпнаха, а на други 7 останаха без промяна.

Лидери по оборот са Синергон Холдинг АД - с 273,9 хил. лв., Холдинг Нов Век (без промяна) - със 115 хил. лв., и Първа инвестиционна банка - със 75,2 хил. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай