Крепостта "Трансмариска" взе златото за атракция в кампанията Чудесата на България

Крепостта "Трансмариска" взе златото за атракция в кампанията Чудесата на България | StandartNews.com

Крепостта "Трансмариска" взе златния медал в категория "Атракции" в национална кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България". Главният редактор на в. "Стандарт" г-жа Славка Бозукова награди победителя и поздрави всички участници в надпреварата.

"Чудесата са като оскарите, важното е да са на финала", каза тя  на пищната церемония по БНТ1.

Крепостта над Пещера остана на второ място, а третата позиция зае остров "Света Анастасия".

Участниците в кампанията бяха силно аплодирани докато кметове, академик, професори и легендарни археолози влязоха в спор за Чудо номер 1.

Остров "Св. Анастасия" защитаваше кметът на Бургас Димитър Николов и шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Те спориха за златото с екипите на две крепости, които достигнаха до финала.

Кметът на Бургас бе категоричен, че островът е довел много туристи както български, така и чуждестранни. По думите му "Св. Анастасия" е най-доброто съчетание на история археология, плаж и море. На острова може да се остане за нощувка и вече има записвания за следващото лято.

Техни опоненти бяха кметът на Тутракан Димитър Стефанов и акад. Георги Марков, които ще убеждаваха зрителите да гласуват за крепостта "Трансмариска" край Тутракан.

Крепостта е от историята и идва за бъдещето, каза кметът на Тутракан.

Тимът на крепостта "Перистера" бе арх. Филип Петрунов и кметът на Пещера Георги Козарев.

Арх. Филип Петрунов определи откритията в крепостта като "капсули на времето".

От своя страна кметът на Пещера подчерта, че крепостта с "най-много археология и артефакти". Той разкри, че догодина смята да направи каталог, експозиция, празник на цветята и виното, които да са свързани с атракцията.

Света Анастасия е български остров в Бургаския залив в Черно море. Между 1945 и 1990 г. островът носи името Болшевик. Намира се на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. Островът е изграден от вулканични скали, висок е 12 метра, площта му е 0,01 кв.км. На него се намира манастирът „Света Анастасия".

Крепост Трансмариска е била с площ от около 65 000 кв. м и дължина около 1000 м. По време на археологически разкопки са открити част от северната стена замък с две четириъгълен кули и друга част от южната стена.

Твърдини в България има много, но уникалното за крепостта над Пещера са двете нейни ъглови кули - източната и южната, които са едновременно църкви. Това е единствената крепост от такъв тип у нас. Нейното име - Перистера, означава гълъб, гълъбово място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай