Край на пътните знаци за камерите на пътя (ОБНОВЕНА)

Край на пътните знаци за камерите на пътя (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Знаците, които обозначават, че на даден път има камера, вече са минало. Това решиха депутатите при гласуването на промените в Закона за пътищата. "За" тях гласуваха 136 души, 6 бяха против, а 16 се въздържаха.

Службите, определени от министъра на вътрешните работи ще контролират спазването на правилата за движение от участниците в движението и техническата изправност на движещите се по пътя пътни превозни средства, като за целта са длъжни да извършват проверката по безопасен начин, осигурявайки необходимата видимост.

Органите на реда ще могат да контролират движението с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане, като контролът се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане.

При нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, за което не е предвидено наказание лишаване от право да се управлява моторно превозно средство или отнемане на контролни точки, се издава електронен фиш в отсъствието на контролен орган и на нарушител за налагане на глоба в размер, определен за съответното нарушение. Това приеха още депутатите.

Депутатите решиха също да се отнемат между 6 месеца и година дрегистрацията на МПС, чийто собственик ги е предоставил на лице без книжка. „За" текста гласуваха 92 народни представители, „против" - 21 , „въздържали се" - 51.

Същата санкцият се прилага и за употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 промила, наркотични вещества и техни аналози. Същата принудителна мярка ще се въвежда и за собственик, който откаже проверка с техническо средство за алкохол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай