Кръщават улица на Желю Желев

Кръщават улица на Желю Желев | StandartNews.com

Нашенци искат да ходят по ул. "Борис Трайковски" в София

Улица на името на президента (1990-1997) д-р Желю Желев да има в Скопие, поискаха група български и македонски граждани с петиция в интернет. Инициативата е на д-р Димитър Бечев - директор на софийското бюро на Европейския съвет за външна политика. Той предлага в нашата столица да има улица на името на Борис Трайковски - президент на Македония от 1999 до 2004 г. В последната си година като държавен глава на съседката ни самолетът му катастрофира, като имаше съмнения, че машината е била свалена. Целта на инициативата е да се покаже признателност за приноса на д-р Жeлю Желев и Борис Трайковски за демократизацията и европейския път на нашите две страни, както и за добросъседските отношения между тях. "Вярваме, че този жест на почит ще даде важен тласък на приятелските връзки и разбирателството между нашите братски страни и техните граждани", пише д-р Бечев от името на инициаторите.

Междувременно вчера в Президентството бе поставена книга за съболезнования, която да събира спомените за първия ни демократично избран държавен глава. Гвардейският вход на "Дондуков" 2 е отворен за всички, които искат по този начин да се простят с Желев, разказва "Нова". Сред първите, които писаха в книгата за съболезнования, бяха посланиците на Турция и Мароко. "Искрено съжаляваме и скърбим за загубата на всеки един велик българин. Споменът за него ще остане жив не само в България, но и в Турция, както и в целия регион", заяви н. пр. Сюлейман Гьокче, посланик на Турция. "Най-искрени съболезнования както на семейството, така и на целия български народ! Ще запомним президента Желев с важната роля, която изигра в един от най-трудните периоди в новата българска история", заяви н. пр. Латифа Ахарбаш, посланик на Мароко.

Гвардейци до ковчега

Днес ще си вземем последно сбогом с президента Желю Желев. Поклонението започва точно в 12,00 в катедралата "Св. Ал. Невски". Д-р Желев ще бъде погребан с военни почести и ковчегът ще бъде обвит с националното знаме. По устав в погребението ще участва гвардейска рота от три взвода по 24 войници с военен оркестър и национално знаме с траурна лента. В памет на първия демократично избран президент националните флагове на държавните институции ще бъдат свалени наполовина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай