Ковачевци се брани: Не ядем деца!

Ковачевци се брани: Не ядем деца! | StandartNews.com

Нас изкарахте маймуни, а в лагера стават далавери, твърдят местните

Децата бежанци, чийто първи учебен ден извади жителите на Калище на протест, вече са настанени в центъра в "Овча купел". До два-три дни те ще започнат училище в най-близките школа в района, увериха от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Малчуганите били в стрес от преживяното и семействата помолили за малко време, за да се успокоят. Всички деца са преминали курс и говорят български, твърдят от агенцията. Бъдещите първолаци били обучени от "Каритас", а по-големите деца имали документ, че вече са учили в БГ училища и трябва да преминат в по-горен клас. В просветното министерство (МОН) обаче все още няма никаква официална информация дори къде са настанени децата, казаха от ведомството. Тя е нужна, за да бъдат избрани училищата, в които бежанчетата ще учат. Хората на Румяна Коларова са готови с няколко варианта за школа в зависимост от центъра, в който живеят децата. От МОН заявиха, че до момента от агенцията не са им дали нито данни колко са учениците и на каква възраст са, нито документи, че владеят български.

"Как ни чухте, когато казахме, че мястото на децата на имигрантите не е в нашето училище, а не чухте, че нямаме нищо против тези деца?" С този въпрос хората в Ковачевци посрещат всеки, който иска да ги пита нещо за бежанците. Представители на местната власт настояват всеки, който се е нахвърлил върху жителите на малката община, слагайки всички под общ знаменател, да им дойде на гости и да се запознае с тях. Тогава, ако още иска да ги обижда, те ще се извинят. В противен случай извинение дължат много компетентните по всички въпроси хора, които "живеят в телевизора".
Докато общинските съветници обясняват позицията си по въпроса, на площада спират две таксита. Към жълтите коли притичват седмина мургави младежи със сакове и торби, бързо се натоварват и отпрашват нанякъде. "Така е почти всеки ден", разказва млада жена, която работи в близко кафене, но отказва повече коментар пред журналисти. Преди това пред своя близка я чуваме да

се гневи как медиите направили сензация

от думите на едно хлапе, което нито е мислило, нито помни какво е казало пред тикнатия му от репортерка микрофон. Тя се възмущава и от думите на чиновник от агенцията за бежанците, който казал, че децата от бежанския лагер в детския комплекс били записани в училището, пък това изобщо не било вярно. Той твърдял, че в агенцията нямали сигнали за проблеми с имигрантите в Ковачевци, но всички в селото видели повече полицейско присъствие, когато започнали да се оплакват, че чужденците им берат градините. Малко по-късно обаче от агенцията по бежанците опровергаха твърденията, че децата не са били записани. По техни данни, още през август социален работник от центъра за настаняване в Ковачевци е разговарял с директорката на ОУ "Кирил и Методий" в с. Калище по темата. Школската директорка Михайлова дори посетила центъра и се запознала с бъдещите ученици, но не били записани поради липса на дежурен учител. През първата седмица на септември пък лично отнесла в центъра необходимите формуляри за записване, посочва агенцията.
"Нас ни изкарахте маймуни, а никой не иска да види, че по списък всеки ден се водят 350 нелегални имигранти. На вечерна проверка са само 80. На другия ден се приготвя храна само за преброените, а пари се дават за всичките 350 от списъка.

Питайте къде е рестото

и колко имигранти са преминали през лагера от отварянето му", нарежда ядосан общински съветник и отминава. Местните разказват, че постоянно идват нови, престояват по седмица и в уречения ден и час с нарамени раници и сакове и по канал преминават границата.

Хората в Ковачевци не мразят чужденците, но са на път да си намразят държавата. И до днес в селото има убедени, че Детският екологичен комплекс е предложен за бежански лагер от кмета на общината Васил Станимиров, но той разбра за това държавно решение едва когато първите автобуси бяха пред входа на комплекса. Сега се случи същото - буквално в навечерието на първия учебен ден чиновник го известил, че в общинското училище записват деца на имигранти. Според хората в Ковачевци, сега там отдавна нямало сирийски бежанци, а само нелегални имигранти от други държави, които чакат резултат от обжалвани от тях откази за даване на статут на бежанци. Те логично се питат къде отиват бежанците и колко ще останат в Ковачевци тези, които чакат да им се даде такъв. Питат се и защо не ги връщат там, откъдето са дошли, щом българските власти не ги признават за бежанци.

"Поискахме тези деца да донесат документ, че са завършили 3-месечния курс по български език и от Регионалния инспекторат по образованието в Перник да покажат протоколите от изпитите на чужденците. И с това се оказахме лоши!", коментира и кметът Станимиров и добави: "Ако от Агенцията за бежанците са свикнали да нарушават закона, ние това няма до го допуснем!",

Напиши у вестнико, момиче, да се знае

- ние, в Ковачевци не мразиме никого! Навремето майката и бащата на Георги Димитров са дошли като бежанци от Македония и са се заселили тука, ама къща са си направили и ниви са работили. И тия сега не ги мразиме, но не ни се гледа как трошат и по цял ден лентяйстват, а вечер ни влизат в градините - на комшийката оскубаха доматите", реди възрастен човек под мустака и вдига ръка срещу фотоапарата и казва: "Не ме снимай, после под снимката ще напишеш, че закусвам деца."

115 живеят в селото

Капацитетът на лагера в Ковачевци е 350 души, но в момента там живеят 115, сочи статистиката на Държавната агенция за бежанците. Само 15 от тях са сирийски граждани.

Общо 2502 бежанци има настанени във всички лагери у нас при общ капацитет 4600 места. 2010 от тях са сирийци. Отделно от това имаме 463 чужденци, настанени на квартири за своя сметка. Най-много бежанци са настанени в Харманли - 985 при капацитет 1900. На "Военна рампа" са 624 при капацитет 700. Във "Враждебна" има 114 чужденци, от които едва 11 са от Сирия.

Най-много хлапета са в 66-то училище

Най-много бежанчета в момента учат в столичното 66 СОУ, което се намира близо до центъра в "Овча купел". "Имаме около 40 деца от различни страни, миналата година приехме цял клас първолаци бежанци", каза директорката Нели Тодорова. Тази година по-голямата част от тях продължават във втори клас, две или три деца са заминали с родителите си към Европа. В първи клас пък има пет хлапета емигранти, които са били преди това в предучилищната група. "За съжаление, няма как да приемем деца от Калище, защото приехме само една паралелка първи клас, и то препълнена", поясни Тодорова. Според нея децата се интегрират прекрасно. "Имаме родители, които от 2002 г. насам оттеглят децата си от нашето училище, но това е не заради бежанците, а заради множеството ромчета, записани в училището", поясни Тодорова.

Общо 97 бежанчета са записани в различни училища в страната за новата учебна година, като в столицата те са 83, казаха от МОН

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай