Командоси ликвидираха терористи в Родопите

Командоси ликвидираха терористи в Родопите | StandartNews.com

Пред военния министър и шефа на отбраната спецчастите показаха цялата си мощ

Елитните командоси на Българската армия унищожиха терористи в подножието на Родопите. За щастие опасната ситуация не беше истинска, а част от Националното учение за сертифициране на тактическата група за специални операции за участие в командването на компонента "Сили за специални операции" от Силите за отговор на НАТО. То се проведе пред очите на военния министър Николай Ненчев и началника на отбраната генерал Константин Попов. Невероятното шоу се разигра и пред много представители на местната власт от Пазарджик и Пловдив. Момчетата на бригаден генерал Явор Матеев, който е командир на 68-ма бригада "Специални сили", демонстрираха най-доброто от себе си. Малко след 11 часа се разбра, че в района около село Црънча има терористи. За тяхното обезвреждане беше поставена задача на три подгрупи. Първи скочиха с парашут "летящо крило" двама снайперисти, чиято цел бе изолиране на обекта и унищожаване на външната охрана. Междувременно

самолет "Спартан" хвърли от въздуха втора група командоси

Третите бяха стоварени по способа "бързо въже" от вертолет "Кугър". С удивителна прецизност снайперистите успяха да обезвредят терористите. Преди това обаче те демонстрираха изкачване на кула по алпийски способ. От кулата двамата командоси произведоха перфектни изстрели, унищожавайки част от охраната на сградата, където бяха терористите. Веднага след това група десантчици, която изпълни скокове с американски парашут с кръгъл купол, атакува сградата. Това обаче стана едновременно с атака по въздуха чрез хеликоптер "Кугър". Българските командоси бяха спуснати по въже и едновременно с колегите си от земята успяха да превземат сградата, унищожавайки терористите. Междувременно обаче се оказа, че нападателите са пленили автобус с работници. Това наложи изпращането на група командоси, които демонстрираха своето майсторство по перфектен начин. Част от тях бяха издигнати от колегите си пред стъклата на автобуса, а в същото време от другата страна се хвърляха гранати. По този начин чрез способа на изненадата командосите успяха да влязат и да обезвредят терористите. Общо 16 души участваха в освобождаването на работниците от автобуса. На практика българските командоси показаха цялата си мощ. На полигона кацнаха военни парашутисти, които изпълниха демонстративен парашутен скок. Успоредно с това те показаха ръкопашни техники. Оказа се, че родните ни командоси

нямат проблем да счупят с ръка 10 керемиди

и да обезвреждат въоръжен противник. След изпълняването на поставените задачи, групите се оттеглиха към пункт за ексфилтрация. Групата обаче попадна в засада, устроена от силен противник. Наложи се отвръщане на огъня, прегрупиране и викане на помощ на сили за бързо реагиране. След унищожаването на противника командосите се изтеглиха в безопасно направление. На полигона се случи и нещо, което е рядкост в Българската армия. Пред военния министър и началника на отбраната бе направена демонстрация с огнестрелно оръжие, но с истински боеприпаси. Това стана с цел освобождаване на ВИП персона, взета в плен от терористите. Българските специални сили демонстрираха цялото си лекострелково оръжие, оптическите средства, които използват и радиосредството за командване и управление. Заедно с това бяха демонстрирани алпийски въжета, средства за осигуряване, ски-комплекти, снегоходки и алпийски носилки, които също са на въоръжение в бригадата "Специални сили".

Мнения

Впечатлен съм от бригадата

Николай Ненчев, военен министър

Изключително съм доволен от видяното и поздравявам генерал Матеев със свършената работа. Впечатлен съм от способностите на момчетата и момичетата от специалната бригада. Ние ще продължим да работим за тях, за това те да получат сертификат. Знаете, че подготвяме и промени в закона за въоръжените сили, чрез които вероятно бригада "Специални сили", ако получи одобрението на Народното събрание, ще премине на пряко подчинение към началника на отбраната. Надявам се промените да влязат в Народното събрание всеки момент, още в началото на юли. Ще направя всичко възможно това да стане факт. Предвидили сме едни средства, а аз правя всичко възможно да осигуря допълнителни средства за въоръжение за специалните сили. Това включва прибори за нощно наблюдение и други. Знаете какви са проблемите, правим всичко възможно за тяхното решаване. Ще се стремим към самостоятелно финансиране на специалните сили. Това би подобрило значително техните способности. Това решение е след проведени редица срещи в рамките на НАТО. Такива са перспективите, такова е бъдещето, такива са и нашите очаквания.

Ще има повече ефективност с промените в закона

Генерал Константин Попов, шеф на отбраната

Промените в закона целят бързо и ефективно поставяне и изпълнение на задачите и по-добро управление на финансите. Командирът на бригадата да може да постави своите приоритети със свой бюджет и да осъществява своите намерения при закупуване на оборудване и специална техника. В края на краищата по този начин бригадата за специални операции ще бъде приоритет. Аз се грижа за Българската армия така, че колкото повече способности има българската армия, толкова по-добре. Както знаете Сухопътните войски също представиха проект за модернизация и ние очакваме този проект за модернизация да бъде придвижен по същия начин, както беше придвижен проектът за Военноморските и Военновъздушните сили.

Даваме най-доброто от себе си

Бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада "Специални сили"

Ние се стараем да даваме най-доброто от себе си с това, което разполагаме като средства и въоръжение. За първи път от 15-16 години имаме такава подкрепа за развитие на специалните сили на Българската армия както от политическото, така и от военното ръководство. Най-важното е, че имаме подкрепата и на комисията по отбрана в Народното събрание и аз се надявам, че промените, които се предлагат по отношение на специалните сили, ще бъдат приети. Те ще доведат до качествен скок по отношение на силите за специални операции, които ще имат собствено командване и собствен бюджет и по този начин ще могат по-пълноценно да изпълняват задачите, които са доста сложни, особено при съвременните заплахи. Имайте предвид, че чрез промените в закона ние ще можем да повишим заплатите, защото голяма част от войниците ще станат сержанти. По този начин ние ще задържим качествените военнослужещи, а това е особено важно за нашата дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай