Княз Трубецкой: Трябва да погребем мумията на Ленин

Княз Трубецкой: Трябва да погребем мумията на Ленин | StandartNews.com

Русия да вземе пример от България, която преди повече от четвърт век извади Георги Димитров от мавзолея му в София и по същия начин да постъпи с мумията на Ленин, която няма никакво място на Червения площад! Това гръмно заявление направи при посещението си в Стара Загора княз Александър Трубецкой, председател на Обществото за опазване паметта на Имперската гвардия в Русия и на Сдружението за френско-български отношения, цитиран от "Монитор"..

Наследникът на една от най-старите дворянски фамилии припомни, че преди 2 години, при посещението си в Петербург е предложил тленните останки на пролетарския вожд да бъдат погребани и това да се случи през 2017 година, когато се навършват 100 години от  Октомврийската революция.

За съжаление и до момента на този мой призив откликват с мълчание. Нямам обяснение. Може би все още не са узрели за тази идея, но аз съм оптимист и смятам че рано или късно това ще се случи. Не може да има мавзолей на една личност, която е потопила Русия в кръв, която е поставила основите на преследването на православието!", настоя княз Трубецкой.

Той е у нас по покана на инициативния комитет в Плевен. С него са историците проф. Дмитрий Володихин и Петр Мультатули, които ще вземат участие в дискусия, посветена на паметните събития през 1877-1878 г., която ще се проведе в уникалния Музей на религиите, разположен в някогашната старозагорска Ески джамия. В събота те присъстваха на света литургия в памет на жертвите от Руско-турската освободителна война, отслужена от старозагорския митрополит Киприан в криптата на храм – паметника „Рождество Христово" в град Шипка и поднесоха венци и цветя пред възстановения кръст-паметник на загиналите руски военни. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай