Кметове искат безплатни забавачки

Кметове искат безплатни забавачки | StandartNews.com

Премахването на таксата за детска градина и ясла е най-ефективната мярка за привличането на децата от бедните семейства и ромската общност в ранно обучение. Това отчетоха кметове и експерти на конференция за инвестициите в ранно детско развитие, организирана от Световната банка. С близо 40% са се увеличили хлапетата, които посещават забавачка в община Тунджа, след като там от 2010 г. е отменeна таксата за 5- и 6-годишните, а от м.г. и за по-малките, отчете зам.-кметът Станчо Ставрев. Тунджа е една от 66-те общини, включена в проект, финансиран със заем от Световната банка, за интеграция на децата от социално бедни и ромски семейства, както и на деца с увреждания.

Благодарение на него са разкрити 1867 безплатни места в ясли и градини, а общо 40 000 деца на възраст от 0 до 7 г. и техните родители са получили в продължение на няколко години здравни, педагогически и семейни консултации в специално изградени общностни центрове.

"Тези грижи към децата в риск трябва да продължат и след приключване на проекта на Световната банка, като финансирането може да бъде осигурено от програмата "Интелигентен растеж", заяви зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева. 80% от ромчетата, посещавали забавачка, са с добра училищна готовност, показва проучване от лятото на миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай