Кметът на Перник защити местните превозвачи

Кметът на Перник защити местните превозвачи | StandartNews.com

"Две години след 10 ноември 2015 г. ... Много труд и ентусиазъм, но и много проблеми, на които намерихме решение. И показахме, че сме грижовни стопани на Перник, един специален град за всички нас". С тези думи започна отчета си вчера кметът на Община Перник Вяра Церовска за двете години, в които управлява града. Освен нея думата взеха още зам.-кметовете Владислав Караилиев, Денислав Захариев, Севделина Ковачева и секретарят Радослава Манова.

Община Перник ще оттегли обществената поръчка за автобусен превоз на пътници, бе първата новина от кметицата. По думите й ще бъде свикана извънредна сесия на Общинския съвет, на чието внимание документът ще бъде предоставен. Съветниците трябва да вземат окончателно решение относно формулирането на обществената поръчка. Превозвачите от транспортен клъстер "Перник" обявиха вчера готовност за протестни действия, ако не бъде спряна обществена поръчка, обявена от кмета за превоз на пътници по автобусни линии от утвърдените общинска, областна и републиканска транспортни схеми. "Законът е спазен, но ще оттегля поръчката, за

да не се създава напрежение в града

заяви Церовска. По думите й обявяването й е задължително, защото в противен случай превозвачите ще загубят компенсациите си. Според заместник-кмета Денислав Захариев от 12 години в община Перник не е обявявана обществена поръчка за автобусните превози, което е довело да анархия в транспорта. Церовска пък увери, че се изпълнява и проектът за интегриран градски транспорт по програма "Региони в растеж". "Той в момента е на етап оценка от Управляващия орган", уточни кметът. По думите й след изпълнението му транспортът в Перник ще има значително по-високо качество.

Кметът на Перник продължи отчета си с по-сериозните постижения на града в инфрастукрата и строителството. Става дума за санирането на 44 блока по Националната програма за енергиийна ефективност на многофамилни жилищни сграда. "Виждам успехите, които постигнахме, виждам хиляди пернишки семейства в тези обновени блокове, с друг съвременен облик. Нашата грижа към перничани продължи и със спортни площадки. В рамките на двугодишния мандат са изградени 9 спортни площадки, предстои довършване на десета в с. Кралев дол. Спортни площадки има в VІІІ ОУ "Кракра Пернишки" и в Обединено училище "Темелко Ненков" . Всичките съоръжения са пълни с хора от различна възраст", отчете градоначалникът.

Според нея след ремонта едно от любимите места на перничани вече е Централният градски парк. "Там бяха изградени разрушените стълби, направи се беседка и нова чешма. А за най-малките жители на града са изградени още 5 детски площадки, предстои довършване на още 3 – в кв. Бела вода, кв. Изток и зона 1 и 4 в Централен градски парк", продължи Церовска.

Според нея скоро

е бил решен и друг важен проблем

изграждането на канализация в Батановци. "А в Ярджиловци тече вода от питейните чешми, след реализирането на проекта за водоснабдяването", допълни кметицата. И продължи, че успоредно с това е бил извършен ремонта на спортна зала "Миньор". Изцяло е подменена дограмата, санирана е сградата и ремонтиран покривът.

За екипа на Вяра Церовска е гордост и ремонтът на подлеза при жп. спирка „Даскалово", който беше в замразено състояние повече от 35 години. След изграждането на вътрешно – градската магистрала строителите оставили само носещи панели и го затрупали. "До този момент никой от управляващите не беше съумял да осъществи този проект", коментира градоначалникът.

Вяра Церовска коментира и финансовата част на Перник. Тя конкретизира, че през 2008 г. в общината постъпват средства в размер на 12 000 000 лв. за погасяване на просрочени задължения. През 2009 г. е получено ново финансиране от 6 000 000 лв., чието предназначение е също разплащане на просрочени задължения. През 2010 г. започва натрупване на нови задължения, които в по – голямата си част са към НАП. През 2011 г. започват да се натрупват и задължения за отчисления за депониране, съгласно чл. 60 и чл.64 от Закона за управление на отпадъци. През 2015 г. всички натрупани задължения на Община Перник са в общ размер на 37 621 113 лв., от които в най-голям размер са: Към НАП – 3 501 780 лв., при лихвен процент 20, отчисления за депониране, съгласно чл. 60 и чл.64 от ЗУО – 5 909 043 лв. Към доставчици – 13 597 640 лв. Към настоящия момент общите задължения на Община Перник са в размер на 36 967 510 лв., от които: Към НАП – 3 418 634 лв., към доставчици – 6 972 802 лв.

Кметът Вяра Церовска не подмина и наследството, което е получила от предишните управници. Тя не скри и разочарованието от бутафорната визия на средновековната крепост "Кракра", изградена от пластмаса. "С нея се прославихме негативно по света. Получихме подигравките на редица изтъкнати професори и историци", коментира Церовска и завърши: "Полагаме много усилия, за да бъде Перник едно приятно място за гражданите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай