Кметът на Карлово не разреши мюсюлмански митинг за Куршум джамия

Кметът на Карлово не разреши мюсюлмански митинг за Куршум джамия | StandartNews.com

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов не разреши провеждането на протестен митинг в защита на Куршум джамия на 30-юни от група граждани с мюсюлманско вероизпоредание, предаде БГНЕС.

За решението си Кабаиванов съобщава в изявление, разпространено до медиите. В искането за митинга, получено на 26 юни, се казва, че целта на протеста е да се изрази искането джамията и други подобни джамии в страната да бъдат върнати на мюсюлманите, както и нежеланието около тях да се извършват археологически разкопки. Организаторите твърдят, че протестът ще бъде национален.

Забраната си за митинга кметът д-р Кабаиванов аргументира с опасението, че тази проява ще наруши обществения ред в общината. Той казва още, че Куршум джамия не е джамия, а историческа сграда, паметник на културата. Тя е построена като мюсюлмански молитвен храм, но отдавна е загубила това си предназначение, твърди още той. Град Карлово има богата история през вековете, османският период е част от нея- но малка, затова екип от висококвалифицирани археолози под ръководството на проф. Маргарита Ваклинова започна разкопки около Куршум джамия.

Кметът на Карлово уверява, че всички находки, в това число и останки от мюсюлмански некропом, ще бъдат третирани с нужното уважение. Затова той опровергава опитите да се внуши, че става дума за оскверняване. Гарантирано са намеренията на община Карлово да съхрани Куршум джамия като един добър образец на средновековната ислямска архитектура по нашите земи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай