Кмет на барикадата

Кмет на барикадата | StandartNews.com

Оптимист съм, че българи и роми ще живеят в мир, казва Минка Капитанова

Градоначалникът на Гърмен ще се бори за нов мандат

Има ли протест, кметът трябва да е там. За да чуе проблемите на хората и заедно с тях да търси решението им. Вече цяла седмица кметът на Гърмен Минка Капитанова е на улицата заедно с протестиращите срещу ромските кражби и набези местни жители. "Нямам лична отговорност за проблема с ромите, за незаконните им постройки, за престъпните действия на част от тях. Боли ме от личните нападки на някои от протестиращите, но ги разбирам.

Трупали са гняв с години, търпели са дълго време да не са равни пред закона с ромите", твърди общинският управник. Капитанова е категорична, че сблъсъкът между българи и роми не е нито на етническа, нито на религиозна основа. "Няма как да накараш 200 българи да се вдигнат на бунт. Проблемът е социален, но не е решен навреме. Ако бяха съборили незаконните постройки през 2011 г., сега всичко щеше да е наред. Но общината тогава издала удостоверения за търпимост, за да замаже положението, на практика ромското население е било лъгано. Аз не мога да ги лъжа и съм им казала, че не мога да спася домовете, които са построени незаконно", казва Капитанова. Тя непрекъснато води преговори с двете страни в конфликта.

Категорична е, че всички са равни пред закона и трябва да го спазват. "Наранено е чувството за справедливост на жителите на общината, тъй като на ромите си позволяват неща, които са незаконни. Работя денонощно разумът да надделее и съм оптимист, че занапред българи и роми ще живеят в мир", уверява тя. Като типичен представител на зодия Стрелец не пропуска целите си. Завършва "Начална училищна педагогика" в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград през 1995 г. Има няколко следдипломни квалификации, 14 години работи като педагог. Назначена е за младши специалист в Бизнес център - с. Марчево, като за 2 месеца е и вр.и.д. кмет на селото. Започва работа в община Гърмен в отдел "Програми на Европейския съюз". Тогавашният кмет Ахмед Башев е впечатлен от нейния професионализъм и хъс за реализация и я прави своя заместничка от 3 януари 2012 г. "Не крия, че получавам удари под кръста, но това ме прави по-силна. Продължавам да се боря за развитието на общината, тази отговорност не ме плаши. Длъжна съм да оправдая доверието на моите избиратели. Вървим в правилна посока", смята кметът.

Тя се чувства достатъчно подготвена за ново предизвикателство- да се бори за цял кметски мандат начело на общината. "Мотивацията ми идва най-вече от подкрепата и доверието на много хора, които не са гласували за мен преди 2 години. Нямаш ли това доверие, няма смисъл да се бориш", твърди 42-годишната Капитанова.
Признава, че напоследък няма никакво свободно време. Когато пътува, не пропуска да си купи цвете и да го занесе вкъщи. "От дете катери и Родопите, и Пирин. Обича българския фолклор, но слуша всякаква музика. Чете книги, интересува се от билки.

"Израснах на полето - садила и брала съм тютюн, корнишони, царевица. Трудът не ме плаши. Затова не спирам да работя, докато не намеря решение на проблемите. Вярвам, че ще се справим заедно с жителите на общината и с поредното предизвикателство пред нас - напрежението между българи и роми. Но това ще стане и с помощта на държавата, която трябва да прилага цялата строгост на закона за всички", убедена е Капитанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай