Кланетата в Либия - с оръжие от България

Кланетата в Либия - с оръжие от България | StandartNews.com

София. България е продавала оръжие на Либия през последните 5 години в нарушение на наложеното ембарго, обяви пред БНР Хелън Хюз - главен експерт по търговията с оръжие и човешките права към "Амнести интернешънъл". Според нея страната ни е снабдявала в нарушение на човешките права също така Египет и Йемен.

"По отношение на Египет, България е позволила износ на малко оръжие на стойност близо 100 хиляди евро и почти 11,5 млн. евро за муниции, както и военни машини на стойност 800 хиляди евро. По отношение на Йемен стойността на оръжията е много по-висока. България е разрешила износ на малки оръжия на стойност 13 млн. евро, на оръжия с калибър 20 мм на стойност 2,5 млн. евро и амуниции за 47 млн. евро", уточни Хюз.

Тя отбеляза, че данните са за период от 5 години и се базират на правителствени доклади, тъй като страната ни не е единствената. Преди дни "Амнести интернешънъл" публикува доклад, според който още САЩ, Русия, Германия, Франция, Италия и други европейски държави са доставяли огромни количества оръжия на репресивни правителства в Близкия изток и Северна Африка преди тазгодишните въстания.

"Много е важно България и останалите правителства да направят изчерпателен преглед на доставките си на оръжия, на полицейските сили и силите за сигурност в региона, за да са сигурни, че няма да има бъдещи трансфери със значителен риск те да бъдат използвани за цели в сериозни нарушения. В Либия например все още има оръжейно ембарго", коментира още правозащитничката. Според нея този износ на оръжие е проблемен, ако не и безотговорен.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай