Китайски медии на среща в "Стандарт"

Китайски медии на  среща в "Стандарт" | StandartNews.com

"Стандарт" ще подпише медийно сътрудничество с водещи китайски вестници. Това стана ясно след среща на главния редактор г-жа Славка Бозукова с делегация на китайски журналисти, които бяха в България по покана на СБЖ. Първият ежедневник, с който вече се подготвя Меморандума за сътрудничеството, е с най-големия вестник в Пекин - "Пекин дейли груп". Заместник-директорът на медията Джан Ябин е част от делегацията, която посещава България.

Сред гостите са още изпълнителният секретар на Общокитайската асоциация на журналистите Джу Шоучън, зам.главният редактор на "Чайна нюз" Ся Чунпин, зам.главният редактор на вестника на Китайската народна политическа консултативна конференция Юен Джъу, зам.-шефът на международния отдел на "Чайна дейли" Джу Циуън и Чън Тао, който е началник на отдел "Европа" към Департамент "Международни връзки" на Общокитайската асоциация на журналистите.

На срещата бе обсъждана и идеята за двуезична притурка за популяризиране на двете страни.

Г-жа Бозукова заяви, че е впечатлена от дейността на асоциацията на китайските журналисти и от изданията, за които работят гостите. Даде за пример "Чайна дейли" като издание, чиито новини често се използват от международните журналисти на вестник "Стандарт". Китайските журналисти заявиха, че медиите са един от мостовете, свързващи България с Китай, който е една от най-бързо развиващите се икономики в света. Както и че те трябва да са средство за опознаване на чужди народи и култури. Главният редактор представи кампанията на вестника "Чудесата на България", благодарение на която бяха разкрити много нови туристически маршрути, насочени и към китайски туристи. "През ХХI в. медиите не могат да бъдат само средство за разпространение на новини. Ето защо от няколко години "Стандарт" има своята обществена роля, правейки значими кампании", каза г-жа Бозукова. Тя благодари на Иван Върбанов, главен секретар на СБЖ, който също участваше на срещата с китайските журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай