КФН: Вредно е да се внушава, че пенсионните фондове са несигурни

КФН: Вредно е да се внушава, че пенсионните фондове са несигурни | StandartNews.com

София. Лансираните тези, че средствата на осигурените лица в пенсионните фондове са „изчезнали", „присвоени" или „загубени", са манипулативни и изключително вредни внушения. Това се казва в позиция на Комисията за финансов надзор (КФН), разпространена от БТА в четвъртък вечер.

Комисията за финансов надзор счита за изключително вредни множеството твърдения и изказвания в публичното пространство, направени от различни представители на политически партии, на синдикати, на работодателски организации и народни представители, че средствата на осигурените лица в пенсионните фондове са „изчезнали", са „присвоени" или „загубени" и др. подобни манипулативни внушения, се казва в позицията.

Реакцията на КФН е предизвикана от публичния дебат по предложената в началото на седмицата радикална реформа в пенсионното осигуряване, според която задължителното осигуряване в частните фондове, които след време трябва да започнат да изплащат втора пенсия, ще бъде премахнато. Има предложение личните партиди от частните фондове да бъдат прехвърлени в Националния осигурителен институт (НОИ), който плаща пенсиите в момента на разходопокривен принцип.

Вносителите на промените и синдикатите, които застанаха зад идеята, неколкократно подчертаха, че частните пенсионни фондове трябва „да се раздвижат" и „да излязат на светло", като намекнаха, че върху действията им няма контрол. Той по закон се осъществява именно от Комисията по финансов надзор.

„Подобен тип говорене не само е безотговорно и невярно, но е и вредно и опасно за финансовата стабилност у нас", посочват от Комисията.

От КФН припомнят, че допълнителното пенсионно осигуряване в България се осъществява чрез участие в четири вида пенсионни фондове: универсални пенсионни фондове (УПФ), професионални пенсионни фондове (ППФ), доброволни пенсионни фондове (ДПФ) и доброволни пенсионни фондове по професионални схеми (ДПФПС).

Участието в универсалните и професионалните фондове е задължително и формира втория стълб на осигуряване, от който след време осигурените ще получават втора пенсия. Вноските в двата доброволни вида фондове са пожелание и те образуват третия стълб - допълнителното доброволно пенсионно осигуряване. Не всеки работещ участва в доброволен пенсионен фонд.

„КФН постоянно и стриктно осъществява надзор над дейността на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове с цел защита на интересите на осигурените лица", заявяват от Комисията.

Средствата на УПФ се инвестират в България и в чужбина. Към 30 септември т. г. тези инвестиции са както следва: държавни ценни книжа 2 363 081 000 лв. (в т.ч. 1 511 930 000 лв. чужди), корпоративни облигации - 930 635 000 лв. (от които 622 711 000 лв. чужди), общински облигации - 80 069 000 лв. (71 155 000 лв. чужди), акции, права и дялове - 1 740 636 000 лв. (от които 925 079 000 лв. чужди), банкови депозити в страната - 514 910 000 лв., инвестиционни имоти в страната - 146 012 000 лв.

Освен инвестиции в тези инструменти, част от активите на УПФ са под формата на парични средства - 561 494 000 лв. и краткосрочни вземания - 75 798 000 лв.

Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване във връзка с редукция на таксите и въвеждането на мултифондовете беше гласуван от КФН на 26 юли 2012 г., беше предоставен на вниманието на Консултативния съвет за финансова стабилност на 15 септември 2012 г. и на 16 декември 2013 г. и цялата свързана със законопроекта документация беше изпратена на вниманието на министъра на труда и социалната политика за предприемане на по-нататъшни действия, като до момента няма решение за внасянето от ресорното министерство на изготвения проект за разглеждане от Народното събрание, пише още в съобщението на КФН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай