Католик организира поклонение на остров Персин

Католик организира поклонение на остров Персин | StandartNews.com

Председателката на парламента Цецка Цачева, военният министър Николай Ненчев в компанията на репресирани от тоталитарния комунистически режим участваха в национално поклонение на остров Персин край Белене. То бе организирано от католическия свещеник Паоло Кортези. Ръководеният от отеца местен културен център „Евгений Босилков" води кампания да съхрани паметта на жертвите, превръщайки бившите бараки на политическите затворници в мемориал по подобие на хитлеристките концлагери в Германия, Австрия и Полша.

Каузата ни е да хвърлим мост между поколенията. Това място е свещено, осветено е с невинна кръв и сълзи, каза отец Кортези. Искаме да надскочим границите на България и да споменем онези, които по същото време са били в лагерите в Румъния, Албания и в съветския „Гулаг", подчерта свещеникът.

„Този остров е бил свидетел на насилие, извращения и предателства... На дъното, до което може да стигне човешката деградация. Това място е било замислено като лаборатория за смазване на личността. Тези, които оцеляха, простиха на своите палачи, въпреки че палачите не им поискаха прошка", каза Цецка Цачева и пожела никога повече българи да не стават жертви на политическо преследване.

Остров Персин бе наречен зловещ в поздравителен адрес към присъстващите от президента Росен Плевнелиев, прочетен от съветничката му Румяна Коларова. Това е място, на което е унищожаван българския елит, написа държавният глава.

Деца от Белене разиграха трогателна пиеса по автентични текстове, писани от концлагеристи на дунавския остров. Католическият свещеник Кортези обяви, че от тази година всеки може да посети острова, който е и действащ затвор, без специално разрешение от министерството на правосъдието. Достатъчно е да поиска съдействие от неговия културен център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай