Карловци плашат с гражданско неподчинение

Карловци плашат с гражданско неподчинение | StandartNews.com

Карлово. Протестиращи карловци заплашват с гражданско неподчинение, ако спорен терен, който се намира близо до читалище „Васил Левски", бъде даден за стопанисване на главното мюфтийство.

Малко преди началото на делото, възбудено от главното мюфтийство, което оспорва собствеността на имота, карловци обсадиха съдебната палата в града, съобщава бТВ.

Протестиращите посрещнаха магистратите по делото с икона от 13-ти век. „Дошъл съм да протестирам! Ще се вдигнем на бунт, това не трябва да го разрешаваме, особено градът на Левски!", каза пред бТВ Николай Праматаров, който живее в града.

Телевизията съобщава, че съдът е дал ход на делото, въпреки че адвокатът на главното мюфтийство не се появил. „Главното мюфтийство няма абсолютно никакви доказателства за собственост. Реституцията, според мен и по закон, е недопустима! Говорим за конкретното дело", обяснява адвокатът на общината Тодор Димитров.

Освен Община Карлово, други десет общини не са съгласни с исковете на главното мюфтийство и са готови да стачкуват, обяви кметът на Карлово. „Затова искаме да имаме обща позиция, защото проблемът е общ, защото ако сега имаме 90 дела, след време ще имаме 1090!", добави Емил Кабаиванов.

Следващото заседание по делото е насрочено за 18 декември.

Стандарт Нюз напомня, че на 9 ноември карловци протестираха заради друг спорен имот- Куршум джамия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай