Кърлежи нападат "чистачите" до Петолъчката

Аню Ангелов заподозря „Берета Трейдинг“ в присвояване на взривове

Кърлежи нападат "чистачите" до Петолъчката | StandartNews.com

София. Прочистването на района от невзривени боеприпаси до Петолъчката продължава и то в изключително тежки условия за военнослужещите – висока растителност, високи температури. Това обяви министърът на отбраната Аню Ангелов в района на бригада „Логистика“, в чиито терени се предвижда изграждане на Технологичен парк в София.

Там непрекъснато действа медицински пункт, защото непрекъснато отиват за махане на кърлежите от ръцете и телата им и всичко това военнослужещите го издържат с чест, за да изпълнят тази задача, поясни министърът.

Договорът с „Берета Трейдинг“ ще бъде прекратен още тази седмица и че ще се търсят неустойки за неизпълнение, както и връщане на авансови средства чрез изтегляне на част от банковата гаранция в интерес на министерството, категоричен е Ангелов. Той подчерта, че в договора изрично е записано, че изпълнителят носи пълната отговорност за щети на Министерството на отбраната и на трети лица от момента на приемането на боеприпасите във  военното формирование до момента, когато сдаде остатъчните продукти от демилитаризацията.

Министърът допуска, че "Берета Трейдинг" са се опитвали незаконно да присвоят 48 тона взривно вещество. Ангелов посочи, че в предмета на договора са включени и бойни части на зенитно управляеми ракети В-750-В, които в зависимост от конкретната модификация могат да бъдат различен цвят, различна форма, но те са бойни части за една и съща ракета. Той подчерта, че е предвидено те да бъдат взривени, а не утилизирани.

В договора е посочено, че Министерството на отбраната  очаква от от утилизацията на отделните боеприпаси само празните дървени сандъци и опаковки, с които са били транспортирани. „Нито търсим взривно вещество, нито търсим метал, т.е. Министерството на отбраната не търси остатъчен продукт“, подчерта министър Ангелов и обясни, че всяка от 346-те бойни части съдържа 139 кг. взривно вещество или 48 тона общо.

Ако те са направили такъв опит да извлекат взривното вещество, това е грубо нарушение на технологичния процес, поясни министър Ангелов и изказа предположението, че това е възможен начин за незаконно присвояване на взривно вещество, но подчерта, че това може да изясни самият изпълнител.

Министърът на отбраната съобщи още, че ще предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде указ за удължаване с 2 години на мандата наначалника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай