Кърджалиец осъди ОЦК на 300 000 лв. за отравяне с олово

Кърджалиец осъди ОЦК на 300 000 лв. за отравяне с олово | StandartNews.com

Кърджали. Румен Кръстев осъди ОЦК в Кърджали да му заплати обезщетение за отравяне с олово. Окръжният съд в Кърджали потвърди решение на Районния съд ОЦК да овезмезди Кръстев с 300 000 лева, съобщава kardjali.bgvesti.net.

Преди четири години кърджалиецът е напълно парализиран от тежко оловно отравяне вследствие на работата си в Оловно-цинков комплекс в града.

По информация на kardjali.bgvesti.net.случаят влиза в медицинските анали с високата степен на интоксикация, която е без прецедент в страната ни. Мъжът е на косъм от смъртта и само професионализмът на токсиколога доц. Янко Илиев от УБАЛ „Св. Георги" Пловдив го спасява.

Първоначално семейството на Румен подава иск за обезщетение от 500 000 лева. Парите са нужни за поддържане на живота му, но недостатъчни за лечението му. На първа инстанция Районният съд в Кърджали присъжда на Кръстев обезщетение от 300 000 лева. Ръководството на ОЦК обжалва решението на втора инстанция, но Окръжният съд оповестявя решението си преди няколко дни.

Проблемите на Румен Кръстев започват през 2010 г. Дотогава той съвестно изпълнява задълженията си в цех „Оловна агломерация" на ОЦК. Смятат го за един от най-съвестните работници. Има седемнадесет години трудов стаж. Днес е с 95% трайно намалена работоспособност. Решението на НЕЛК се обосновава на експертизите на клиниките по токсикология на УБ "Св.Георги" в Пловдив и на МБАЛ „Св.Иван Рилски" в София. Те са категорични в заключението си "Токсично въздействие на олово", съобщава още kardjali.bgvesti.net.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай