Каним японци по Чудесата на Балканите

Каним японци по Чудесата на Балканите | StandartNews.com

"Стандарт" и бизнесът с кампания за промотиране на забележителностите в региона

Бизнесът се включва в кампанията "Чудесата на Балканите" на в. "Стандарт" за промотиране на културно-историческите и природни забележителности в региона. Това стана ясно на международния туристически форум Go2Balkans в София. Със старта на инициативата през февруари в Белград доказахме, че Балканите могат да сложат край на противопоставянето, да се обединят и да работят за обща кауза, заяви по време на форума главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Пред представители на бранша от 10 държави тя направи специална презентация на двете кампании "Чудесата на Балканите" и "Чудесата на България". Балканите според Световната туристическа организация ще са сред топ 6 на модерните дестинации за туризъм на планетата, каза председателят на Македонската агенция по туризъм Кристиян Джамбазовски. Инициативата за рекламиране на общото ни наследство може да привлича туристи от далечни дестинации като Япония, Китай и САЩ, допълни Джамбазовски. Според него към презентацията на "Чудесата на Балканите" интерес ще има и в Скопие и македонската столица би могла да се включи с домакинство на подобна инициатива. Балканите имат своите непознати атракции, които можем дори взаимно да преоткриваме, обясни председателят на туристическия борд на Белград Миодраг Попович и даде за пример келтските артефакти, които се крият под съвременен Белград и не са добре познати дори на жителите на сръбската столица. При представянето на съвместни продукти можем да се възползваме от предимствата на всички балкански страни и да привлечем повече туристи, категоричен бе и един от организаторите на форума Go2Bolkans и председател на АПТТА Байко Байков.

Първото издание на Go2Balkans се организира от 8 ключови български компании, членове на АБТТА. Във форума участват над 100 туроператора от 10 държави - България, Албания, Гърция, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Индия, Мароко, Великобритания и Германия.

Правете пакети за
тракийското наследство

Славка Бозукова
главен редактор на вестник "Стандарт"

През следващата година в. "Стандарт" ще продължи и надгради кампанията "Чудесата на Балканите". Нашата цел е да представим и акцентираме върху различни маршрути със забележителности в региона така, че те да бъдат не само доказателство за общото ни минало, но и за общото ни бъдеще. Нека всички ние бъдем част от тази кампания. Още повече че след 15 април България няма да е същата. Тогава тя ще е в културния фокус на света. Над 4 милиона души се очаква да бъдат посетителите на изложбата на българското тракийско наследство в Лувъра. Във френската столица на нея за 3 месеца ще бъдат показани 400 чудеса от V до III век преди Христа и това ще е много силна реклама за България. Темата е ясна - чудесата на траките и Одриското царство. Експонатите в нея ще са магнит, който ще привлече нови туристи към България. Така че моят съвет към професионалистите е - направете повече пакети за Долината на тракийските царе, за земята на гетите и невероятните тракийски светилища в Родопите. И ако те са направени достатъчно атрактивно и успешно, няма как да не привлекат туристи, които да открият магията на България и на Балканите. Ако ли не, ние ще останем единствените, които се наслаждават на това наследство и за света ще остане единствено споменът от филмите на Кустурица.

Браншът ви подкрепя

Байко Байков
Председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти

АПТТА подкрепя инициативата на в. "Стандарт" "Чудесата на Балканите". Управителният съвет на организацията на туроператорите взе решение, че като бизнес ще се включи в кампанията, защото тя е чудесна и изпълнена със съдържание. Когато медиите и бизнесът обединят усилията си, наистина могат да сторят чудеса и се надяваме държавата също да се включи толкова успешно в усилията за промотиране на България и региона като модерна туристическа дестинация с уникална култура, история и природа.

София ще се включи

Иво Маринов
председател на ОП "Туризъм"-София

София също ще се включи в кампанията "Чудесата на Балканите". Нашият град като столица има много културни забележителности и артефакти, които могат да станат част от успешни балкански туристически маршрути. Такива са базиликата "Света София" и откритата гробница на Хонориой. Естествено има достатъчно храмове от различни периоди на българската история, които биха могли да участват в тематични маршрути. Кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България" наистина умножи многократно интереса към културните и природни забележителности на страната. Надяваме се, че подобен ще е ефектът от инициативата "Чудесата на Балканите" и в региона ще докажем, че когато обединим усилия, можем да се наложим като дестинация в световен мащаб.

Лесни визи за съседите

4 и 5% ръст през зимния сезон прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова при откриване на международния форум Go2Balkans. Разчитаме основно на туристите от съседните държави като Македония, Сърбия, Гърция и Турция, които са на една ръка разстояние от нас, заяви министърът. "За да се увеличи броят на гостите в ски курортите, министерството на туризма ще работи за облекчаване на визовия режим", заяви Ангелкова. Вече имаме насрочени срещи с колегите от вътрешно и външно министерство. За да се случи това, още през този сезон ще се опитаме да намерим баланс между национално законодателство и европейските изисквания към България, тъй като границите ни са външни и за общността, и за нуждите на бизнеса, каза още Ангелкова.
"Не гледаме на други балкански държави като на конкуренти, а като партньори, с които заедно можем да наложим региона като туристическа дестинация в света", каза председателят на АБТТА Байко Байков. Според него най-голям интерес за чуждите туристи на Балканите представляват пакетите за културно-исторически туризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай